2019. szeptember 17., kedd

VESZÉLYES HINTÁBA LENDÜLT AZ OLAJ ÁRA - A STRATÉGIAI TARTALÉKOKBAN BÍZNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.17.


Az olaj napközbeni ára 1988 óta tegnap hullámzott a legnagyobbat. Az ilyen bizonytalanság még akkor is drágulást hozhat, ha az ellátás valójában nincs veszélyben. Legalábbis egyelőre.

Jelentősen megugrott tegnap a piacokon a nyersolaj ára, miután a hét végén dróntámadás ért nyersolaj-feldolgozó létesítményeket Szaud-Arábiában. A támadást jemeni felkelők vállalták magukra, az amerikaiak azonban kétségbe vonják, hogy képesek lettek volna erre. Mike Pompeo külügyminiszter egy tweet-üzenetben Iránt vádolta, amit Javad Zarif iráni külügyminiszter természetesen megtévesztésnek nevezett, de futólag még az is szóba került, hogy a drónokat iraki területről indították.

Az északi-tengeri Brent jegyzése a pénteki záró 60,22 dollárnál 12 százalékkal magasabban, 67,8 dolláron nyitott, majd miután napközben 64,8 dollárig esett vissza, ami – mint a Bloomberg megjegyezte – 1988 óta a legnagyobb napközbeni hullám volt -, a kora esti órákban 69 dollár körüli áron kereskedtek vele. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI), kereskedését a New York-i árutőzsdén két percre fel is kellett függeszteni, miután pénteken még 54 dolláron zárta a kereskedést, hétfőn azonban 60 dollár fölött nyitott. Az újraindítás után az ár 58,67-ig esett, hogy kora estére ismét megugorva 62 dollár körül mozogjon a jegyzés.

A világ olajtermelésének mintegy 5 százaléka esett ki azzal, hogy a legnagyobb termelő, a szaúdi Aramco körülbelül naponta 5,7 millió hordóval kevesebbet képes a fekete aranyból a felszínre hozni. Ez – mint arra a Bloomberg elemzői rámutattak – nagyobb kiesés, mint ami a piacot akkor érte, amikor 1990 augusztusában Szaddam Husszein Irakja megszállta Kuvaitot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.