2019. október 14., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZÖRNYŰSÉGESEN VISELKEDETT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.14.


Elképszető öldökléssel tör utat a török hadsereg Szíria északi részén. A legfrissebb hírek szerint a támadók tüzérsége a kurdok mellett amerikai csapatokat is veszélyeztetett. Megfigyelők szerint a török offenzíva miatt az Iszlám Állam terroristái újra kiszabadulhatnak. A vérengzés újra felveti a magyar kormány felelősségét, mert – egyedüliként az unióban – megakadályozta, hogy még a támadás elrendelése előtt az Európai Unió figyelmeztesse a török vezetést a háború veszélyeire. Jeszenszky Géza ex-külügyminiszter, volt amerikai és oslói nagykövetet a magyar politikai vezetés felelősségéről kérdeztük.

- Már ma is kivégeznek ártatlan civileket, gyerekeket, az áldozatok legtöbbször kurdok. Lehet győztese ennek a szörnyű háborúnak?

- A vérengzésnek elsősorban vesztesei lehetnek. Rövid távon ugyan az erős török haderő könnyen legyőzheti az amerikaiak által kiképzett kurd erőket, amelyek létszámban, fegyverzetben, és technikában is nagyon elmaradnak a támadótól. Az első számú vesztesek tehát azok a kurdok, akiknek sokat köszönhet a világ. Csapataik csodálatra méltó teljesítményt nyújtottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Ez a nép megérdemelné, hogy helytállásért legalább korlátozott autonómiát kapjon, ha már a függetlenséget nem sikerül elérniük. Ugyanakkor nemcsak a kurd nép, hanem Európa is vesztese ennek az offenzívának. Ugyanis a háború elől menekülő polgári lakosság újra a térségünk felé veheti útját. Vesztes lehet továbbá az Egyesült Államok is; az USA hadserege már az elmúlt években is rosszul szerepelt Szíriában, miután Trump elnök a térségből kivonta maradék haderejét, zöld utat adott a török támadásnak. Emiatt Amerika civil lakói körében nagy a felháborodás, de a hadseregben is rossz volt a döntés visszhangja, hisz a katonák nemrég még együttműködtek a kurdokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.