2019. október 14., hétfő

LAKÁSELADÁS: EZ A GOND A KÖZVETÍTŐKKEL - SAJÁTOSAN HIDALNÁK ÁT A HIRDETÉSEK ÉS A VALÓSÁG KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.11.


A szakmai szervezet felmérése szerint az ingatlanközvetítők 30-60 százaléka az országban „feketéző”, vagyis engedély, illetve megfelelő háttér nélkül tevékenykedik. Van már „etikus ingatlanos” mozgalom, az ügyészség pedig újabb ingatlanközvetítői szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt sikeresen. A felszínen úgy tűnhet, minden a rendeződés irányában hat. Valójában azonban nem egészen ez a helyzet.

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) felmérést készített saját szakmájáról. Eredetileg úgy becsülték, hogy az ingatlanközvetítők 30-60 százaléka az országban „feketéző”. Mintavételes vizsgálatuk végül azt mutatta ki, hogy az üzletszerűen ingatlant értékesítők 45 százaléka nem található meg egyik megyei ingatlanközvetítői névjegyzéki listában sem.

A szabályos ingatlanközvetítés alapfeltétele az OKJ-s végzettség és a jegyzői regisztráció. Azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen következményekkel jár majd, de az már biztos, hogy nagy átalakítási programja keretében a kormány kivette a szakjegyzékből az ingatlanközvetítői végzettséget. Ami pedig a másik feltételt, a jegyzői regisztrációt illeti, a MIOSZ vizsgálata szerint a megyei nyilvántartások adatai esetenként elavultak. Sokszor tartalmazzák az inaktívakat (ingatlanközvetítőket és ingatlan értékbecslőket egyaránt), de az újonnan bejelentkezőket nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.