2019. október 8., kedd

MEGNÉZTÜK, HOVA KÖLTÖZÖTT EL A CEU BUDAPESTRŐL

INDEX
Szerzó: JOÓB SÁNDOR
2019.10.07.


A magyar kormány kitartó munkálkodásának eredményeképpen végül úgy alakult, hogy Magyarország egyik legjobb, nemzetközi szinten is jegyzett egyeteme kénytelen volt elköltözni Budapestről. Kilenc hónap telt el, és a CEU egy hete megnyitotta új oktatási épületét Bécs X. kerületében, amit az Index elsőként járhatott be. Az egyetem átmenetileg Bécsben és Budapesten is működik, a diákok itt is-ott is hallgatnak órákat, az oktatók ingáznak, a költségek emelkedtek. Számos kérdés tisztázatlan még: lehet, hogy az osztrák fővárosban is máshol lesz az egyetem végleges helye, és még mindig folyik az ötletelés arról, mi maradjon Budapesten.

A csendes bécsi utcán sűrűn jár az ottani 6-os villamos, itt áll a Quellenstraße 51–55. szám alatt az egykori Bawag bank letisztult és egyszerű vonalú irodaháza, amelynek bejárata előtt már a CEU zászlóját lengeti a szél. Az egyetem vezetői több helyszínt is megnéztek, végül erre esett a választás. Az irodaházban egyelőre a földszintet és két emeletet bérelnek a most felvett 650 hallgatónak, de az újabb évfolyamok érkezésével jövő szeptemberben újabb két szintet vesznek birtokba az épületben.

Az épületbe lépve alig-alig emlékeztet valami arra, hogy ez egykor egy bank székháza volt. Az előcsarnok falán a világ különböző tájairól érkezett CEU-s diákokat bemutató plakátok láthatók, a teret izgalmas vonalú lámpákkal bolondították meg. Négy nappal vagyunk a nyitás után, de ez már most egy valóban átadott és működő intézménynek néz ki: a termekben órák vannak, nem javítgatják sehol a festést, nem fúrnak-faragnak, minden folyosón, ajtón ott vannak a feliratok, talán csak néhány helyen lóg ki még néhány gazdátlan vezeték a falból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.