2019. november 24., vasárnap

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOK A LOPÁS LELEPLEZÉSE ÉS AZ ÚJSÁGÍRÓK ELLEN, MNB-MILLIÁRDOK A NER-CÉGEKNEK - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.11.23.


444: Rejtett törvénymódosítással érné el a kormány, hogy ne lehessen ellenőrizni az EU-s támogatások ellopását

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő leplezte le Facebook-bejegyzésében, hogy a kormány minden EU-s és magyar kormányzati vissza nem térítendő támogatást ki akar vonni a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ezáltal az ilyen pénzekből megvalósuló beruházások dokumentumai nem lesznek nyilvánosan elérhetőek a Közbeszerzési Értesítőben, vagyis az újságírók és más érdeklődő állampolgárok nem tudják majd leleplezni a gyanús eseteket, és esetleges lopásokat. A kormány nem verte nagydobra ezt a szándékát, ugyanis a szűkszavú törvénymódosításban csak annyi áll, hogy “„hatályát veszti a Kbtv. 5. § (3) bekezdése”, és a részletes szöveges indoklás is eltitkolja, hogy ez a változás milyen gyakorlati következményekkel jár.

G7: Oldalanként egymillió forintért írhat tanulmányt a Szijjártó Sarolta által vezetett cég egy felesleges beruházáshoz

Mágnesként vonzza magához az állami megrendeléseket és támogatásokat a Truck Race Promotion Kft., amelynek operatív igazgatója Szijjártó Sarolta, a külgazdasági és külügyminiszter testvére. A kamionos Európa-bajnokság magyarországi versenyeinek szervezésére létrejött cég egy merőben új feladatot kapott: a nyíregyházi multifunkciós versenypályáról ír 215 millió forintért megvalósíthatósági tanulmányt, a közbeszerzési értesítőben megjelent beszámoló szerint a Katona Mérnöki Szolgáltató Kft.-vel közösen, 47-53 százalékos arányban. A tavaly 313 milliós árbevételű Truck Race Promotion így idén már 175 millió forintnyi állami támogatáshoz és megbízáshoz jutott.

Azonnali: Bepereltük Kövért, egy nap múlva beadtak egy törvénymódosítást, hogy ilyet ne lehessen csinálni

Miután a lap beperelte Kövér László házelnököt és az Országgyűlés hivatalát a sajtó munkájának ellehetetlenítése miatt, úgy módosítanák a közigazgatási perrendtartást, hogy ilyen pert a jövőben ne lehessen indítani. A salátatörvény-javaslat szerint ugyanis az ilyen, „vitatott tevékenység” – az Azonnali esetében ezek az országyűlési sajtóiroda döntései, amik a kivételes engedély iránti kérelmüket elutasították – csak akkor lehet közigazgatási jogvita tárgya, ha a fél a tevékenységgel szemben a jogszabály által biztosított közigazgatási jogorvoslatokat már kimerítette. A “poén” az, hogy nincs olyan speciális jogszabály, ami jogorvoslati lehetőséget biztosítana az országgyűlési sajtóiroda döntései ellen. Sakk-matt.

Mfor.hu: Közel 50 milliárddal finanszíroz az MNB NER-es cégeket

Ekkora értékben vásárolt ugyanis növekedési kötvényeket a jegybank kormányközelinek számító, Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, Jászai Gellért, Tiborcz István tulajdonában lévő cégektől. Legalábbis eddig, a szám még bőven emelkedhet, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még nem hozta nyilvánosságra, hogy Bárány László cége, a Baromfi-Coop által hétfőn 29,4 milliárd forintért értékesített kötvényekből mennyit jegyzett le, miközben ugyancsak hétfőn a Schmidt Mária befolyása alatt álló BIF csatlakozott a kibocsátók táborához.

24.hu: Több nyomozás is folyik Borkai-ügyben gazdasági bűncselekmények miatt

A 24.hu információi szerint nemcsak olyan vizsgálatok folynak a rendőrségen, amelyben Borkai Zsolt sértettként szerepelhet: a rendőrség szűkszavú közlése szerint hűtlen kezelés miatt is nyomoznak. Az ORFK sajtóosztálya azt közölte a lappal, hogy iratokat foglaltak le, és a Nemzeti Nyomozóiroda ismeretlen tettes ellen nyomoz. Közben mások mellett Póczik József egykori válogatott labdarúgót, korábbi DK-s önkormányzati képviselőjelöltet gyanúsítják azzal, hogy egy szexvideóval megzsarolta Borkai Zsoltot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.