2019. december 13., péntek

ARCCAL A BREXIT FELÉ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.13.


A Konzervatív Párt komoly győzelmét hozta a brit előrehozott választás, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Boris Johnson kormánya erős felhatalmazást kapott a Brexit levezénylésére. Várhatóan távozik a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális demokraták vezetője is.

Az ember jóformán nem is tudja, hol kezdje, annyi érdekes eredményt hozott a csütörtöki brit választás, úgyhogy kezdjük a végén: az eddig kisebbségben, külső támogatással kormányzó toryk kényelmes többséget szereztek a brit alsóházban, így szinte biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból.

Ezzel kapcsolatban Boris Johnson sem hagyott sok kétséget, amikor választókerületi győzelme után úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, a konzervatív kormány erős mandátumot kapott a Brexit levezényésére”.

A toryk gyakorlatilag az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelmet arattak, miközben az ellenzék két legnagyobb pártja a földbe állt. (Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.)

Olyannyira, hogy a Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson még saját választókerületét sem tudta megnyerni és ugyan hajnalban még csak annyit mondott, a nap folyamán bejelentést tesz, aligha lehet kétséges, mi lesz az.

Ami a Munkáspártot illeti, ott az első ember, Jeremy Corbyn meg tudta őrizni képviselői helyét, ám a párt csúfosan leszerepelt. Olyan hagyományos körzeteket is elveszített, mint Darlington, Sedgefield és Workington – itt például évtizedek óta nem volt konzervatív képviselő. Sőt, van olyan körzet, ahol még soha nem volt jobboldali képviselő, most mégis lesz.

Eközben a Munkáspárt a péntek hajnali eredmények alapján csupán a dél-londoni Putney körzetét tudta elvenni a konzervatívoktól és 1935 óta nem ért el ilyen rossz eredményt választáson, mint most.

Ha minden az előzetes jóslatok szerint zajlik, akkor a toryk a legjobb eredményüket érik el azóta, hogy 1987-ben Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.