2019. december 13., péntek

VAN, AMI AZ INFLÁCIÓ TÖBBSZÖRÖSÉT HOZTA - ÁLLAMPAPÍRRAL MÉG AZ ÉRTÉKÉT SEM TARTOTTA A MEGTAKARÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.13.


Hiba fizette a banki kamatok sokszorosát egy évvel ezelőtt is a lakossági állampapír, valójában a benne megtakarított pénz még az értékét sem őrizte meg. Ugyanakkor a hosszúkötvény-alapok a novemberi 3,4 százalékos inflációnak a többszörösét is megtermelték.

Egy évvel ezelőtt még másként nézett ki a lakossági állampapírok kínálata, hiszen a szuperállampapír még nem létezett, és kapható volt több azóta megszüntetett papír is. (A 2018 decemberében kapható állampapírok kamata és a banki kamatok ebben a cikkünkben találhatóak.)

Az azonban már egy éve is látható volt, hogy hiába fizeti ki az állam a banki kamatok sokszorosát, még az is kevés lesz az infláció leküzdéséhez. A KSH adatai szerint 2019 novemberében 3,4 százalékos volt az infláció, a legtöbb lakossági állampapír pedig mindössze 2,5-3 százalékot hozott egy év alatt, aki pedig a már megszüntetett Féléves Magyar Állampapírban fialtatta a pénzt, annak csak 2 százalék volt az éves hozama. Csak az inflációkövető három- és az ötéves Prémium Magyar Állampapír hozott 3,5, illetve 3,8 százalékot, ez azonban csak a befektetők kis hányadának volt a kezében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.