2019. január 6., vasárnap

EZT CSINÁLTA A GYEREKEKKEL A RENDSZER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2019.01.06.


Az RTL Klub Házon kívül című műsora számolt be arról, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója gyerekeket molesztált. V. Jánost azóta a bíróság is elítélte. A 2016-os riportfilm készítőjével, Moskovics Judittal, és az első bejelentést tevő volt nevelővel, Bárnai Árpáddal beszélgettünk az ügyről.

Első fokon nyolc év fegyházra ítélte a bíróság V. Jánost, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt vezetőjét a nevelésére bízott gyerekekkel szemben elkövetett szexuális erőszak és egyéb bűncselekmények miatt. Egy volt nevelőt, K. Bélát kétrendbeli szexuális visszaélés bűntettében bűnösnek találta, ezért egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, három évre felfüggesztve. Az elsőfokú ítélet után beszélgettünk az első, 2011-es jelentést tevő volt nevelővel, Bárnai Árpáddal, és az ügyet kirobbantó riportfilm készítőjével, Moskovics Judittal arról, ők hogyan élték meg az eljárást, hogy látták az ügyet.

Moskovics Judit szerint nehéz egy büntetést megítélni, de a nyolc év fegyház a büntetési tétel középértékétől, a 13,5 fél évtől több mint öt évvel elmarad. Az ítélet szerint a volt igazgató éveken át követett el szexuális visszaéléseket gyerekekkel szemben. 2012-ben indult egy nyomozás, de azt bűncselekmény hiányában lezárták. V. János 26 éven át állt a gyermekotthon élén, 2016-ban indult a második eljárás ellene.

A társadalomra nézve elrettentő ereje kellene, hogy legyen az ítéletnek. Ha viszont felfüggesztett börtönbüntetést kap valaki, aki gyerekekkel szexuális viszonyt folytat és prostituáltként kezeli őket, akkor az azt üzeni a társadalomnak, hogy ez megúszható
– jegyzi meg a riporter.

Úgy látja, hogy a riportfilm ugyan nagy felháborodást okozott, a fenntartó oldaláról semmit nem hallani.

Amikor ez kiderült, módosult a törvény, elindult egy belső vizsgálat, aminek az eredményéről senki nem tud semmit, mintha soha nem ért volna véget. Nehéz lemérni, hogy a közvélemény mennyire foglalkozik ezzel, azt viszont lehet mérni, hogy a hatalom mennyire foglalkozik vele. Mivel most már nem annyira kellemetlen, nem annyira foglalkoznak vele. Elítéltek ugyan egy embert, de azt mindenki tudja, hogy egy ember ilyet évtizedeken keresztül egyedül nem tud megtenni, segítség nélkül. És ez a kérdés akkor is kínzó, ha csend van körülötte
– mondja.

Bárnai és Moskovics elmondása szerint folyamatosan téma volt a gyermekotthonban, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat. Az otthonban körülbelül 100 ember dolgozik. Volt olyan, hogy a takarítónő borult ki azon, amit egy gyerektől hallott.

A gyerekek néha a folyosón kiabálták rigmusban, hogy „pedofil János, pedofil János”.


Volt nevelő, aki rászólt a gyerekekre, és volt, aki csak mosolyogva csöndben maradt. Volt olyan gyerek, aki jelezte a dolgot a vacsoránál egy nevelőnek, a többiek füle hallatára, de a nevelő leállította azzal, hogy hagyjuk ezt, vacsorázzunk.

Az az igazgatóhelyettes, akinek 2011-ben szóltak, azt válaszolta a gyerekeknek, hogy maradjanak csendben. Kollégái is jelezték neki, hogy miről beszélnek a gyerekek, segítséget is kértek tőle, de nem kaptak. Ő még mindig az intézményben dolgozik. Vagyis sokan hozzájárultak akár aktívan, akár a hallgatásukkal ahhoz, hogy az igazgató éveken keresztül kizsákmányolhassa a rá bízott gyerekeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.