2019. január 6., vasárnap

GRUEVSZKI MAGYAR DIPLOMATAAUTÓVAL JUTOTT KI MACEDÓNIÁBÓL, MIGRÁNSONKÉNT 15 MILLIÓÉRT VÉD MINKET AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.01.05.


New York Times: Budapest jobban segítette Gruevszki szökését, mint eddig tudtuk

Kiszivárgott a macedón kormány által indított vizsgálat eredménye – a New York Times cikkét a HVG szemlézte. Eddig a magyar kormány azt állította, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amelyet rekord gyorsasággal meg is kapott. A lap forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt. Az eddigi szkopjei nyomozás azt állapította meg, Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

Mfor: 99 milliárdból védekeztünk tavaly a migránsok ellen

Tavaly október végén egy határozattal a kormány jóváhagyta, hogy „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” kapcsolódó feladatok megvalósítása miatt legfeljebb 24 milliárd forinttal túllépje a Belügyminisztérium az erre vonatkozó tavalyi keretét, ami 50 milliárd forint volt. Ezen összegek mellett még a Honvédelmi Minisztérium számára is biztosítottak a tömeges bevándorlás kezelésére 25 milliárdot, így 2018-ban összesen 99 milliárd forintos előirányzatot határoztak meg Orbánék a migrációval összefüggésben. Hogy ebből végül mennyit fognak elkölteni, az majd csak hónapok múlva derülhet ki a zárszámadási törvényből. Igaz, a 99 milliárd forint kevesebb, mint a 2017-ben elköltött 155 milliárd forint, a statisztika még ezt a 99 milliárdot sem igazolja. 2018-ban összesen ugyanis 6361 illegális migráns akart bejutni Magyarországra – derül ki a police.hu statisztikájának összegzéséből.

24: budai villába költözött az Orbán Ráhel-közeli divatügynökség

A kormány az országgyűlési választás előtti hetekben rendeletben bővítette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) feladatkörét a divat- és designipari stratégiaalkotással, és egy határozatban azt is előírta az ügynökségnek, hogy 150 millió forintból alapítson egy kisebb ügynökséget. A kormány rögtön további 150 milliós költségvetési támogatást is biztosított a 2018-as működésre. Így jött létre a Magyar Divat és Design Ügynökség. Novemberben az MTÜ-t utolérte a központi közigazgatáson korábban végigsöprő leépítési hullám. A szervezetnél és a hozzá tartozó vállalkozásoknál több száz alkalmazottnak mondtak fel, a divatügynökség növekedését azonban ez nem zavarta meg. Az állami divatcég, ahol Orbán Ráhel ismeretségi köréből kerültek ki a vezetők, a kirúgásokkal egy időben kiköltözhetett az MTÜ központjából, és irodaházat kapott Budán, az Istenhegyi úton. A százéves villaépületből kialakított menő irodaházat korábban hosszú ideig egy reklámcég bérelte. Most az állami ügynökség megjelenése után felújítási munkák kezdődtek az ingatlanon. A hivatalos cégadatok szerint a divatügynökségnél 18-an dolgoznak, a lap forrási azonban a szerződéses alkalmazottakkal együtt legalább negyvenre teszik az összlétszámot.

Mfor: Szerencsen terjeszkedik a Mészáros-birodalom

Tavaly december elsején a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. az egyedüli tulajdonosa lett a szerencsi PIMCO Kft.-nek. A társaság az évek óta húzódó, Szerencsre tervezett üveggyapot gyár beruházásával összefüggésben 2017. május 23-án kapott érvényes környezethasználati engedélyt. 2016 év végén a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást, a Nemzeti Befektetési Ügynökség pedig 2016 szeptemberében 4 milliárd forintos támogatásban részesítette a projektet. Mészárosék tehát megvettek egy olyan céget, melynek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektje van, 4 milliárdos állami támogatást és érvényes környezethasználati engedélyt is magáénak tudhat. Az engedélyeztetési dokumentációban foglaltak szerint a PIMCO – vagyis most már Mészáros – ezzel a beruházással teljesen új piaci szereplőként kívánt megjelenni a hazai és az európai szigetelőanyag gyártó ipar szegmensében is.

Népszava: húszmillióért karácsonyozott a Fidesz-frakció

Komoly összegeket költött karácsony előtti rendezvényeire a Fidesz országgyűlési frakciója. December 17-én egy állófogadásra fizettek ki 8,67 milliót, egy nappal később pedig egy közelebbről meg nem nevezett rendezvényre költöttek 11,65 millió forintot, olyan szerződésekkel, amelyekre nem vonatkozik a közbeszerzési törvény. A méregdrága állófogadást a Csónakázótó Vendéglátóipari Kft. vállalta, ami 2018-ban két parlamenti szaloneseményt is lebonyolított a kormánypárt megbízásából. A társaságban társtulajdonos a Valton-vezér Varga Lajoshoz köthető CFTP Hungary Kft. A december 18-i rendezvényt pedig a Rendezvényguru Kft. vitte el, ami szintén több alkalommal szervezett programot a kormánypárti frakciónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.