2019. május 18., szombat

TAO UTÁN: CSAK ÍGÉRETEK VANNAK, HIVATALOS LISTA NINCS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2019.05.18.


A megszüntetett kulturális tao kompenzációjára vonatkozó döntések kapcsán nagy vesztesekről és nyertesekről hallani a színházi életben. Hivatalos lista továbbra sincs.

Aggasztó az egész szakma helyzete, elsősorban az információhiány miatt, fogalmazott a Magyar Színházi Társaság elnöke, Keszég László. „Az ezen a héten lezajlott közgyűlésen a tagszínházak jelezték, nem ismerik a tao kompenzációra vonatkozó döntéseket. Ígéretek vannak csupán, ez a tervezhetőséget teljesen ellehetetleníti. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek így a nyári színházak – tette hozzá Keszég László. Úgy tudjuk, a Magyar Színházi Társaság mellett a Független Előadó-művészeti Szövetség is szakmai egyeztetést kezdeményezett: a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) összehívását kérte, melynek az időpontját információink szerint a minisztérium május 23-ra tűzte ki. A Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szabó László elmondta: ők is támogatják a szakmai egyeztetést az ügyben. Megjegyezte: úgy tudja, a most kiszivárgott döntések még csak egy első kört jelentenek. Lesznek további körök: a minisztérium kiír további pályázatokat bizonyos közfeladatokra, ilyen például a fiatalok megszólítása, fogyatékosok befogadása, kortárs darabok játszása, ezek forrásait a tao kompenzációra elkülönített keretből fedezik majd. 

Bár kiszivárogtak bizonyos számok, a színházaknak elküldött ígéretek, de arról nincs információ, mikor, milyen szempontok alapján és kik döntöttek, döntenek a jövőben a támogatásokról. A nyilvános döntési listák sem érhetők el. A héten a Válasz Online tette közzé, hogy tudomása szerint a Nemzeti Színház, miközben a 2018-as jegyárbevétele alapján 76 millió forint tao-támogatást kaphatott volna, kompenzációként 400 milliót nyert el. Az Opera és az Operett 1,2–1,2 milliárd forintot kap, nagyjából annyi kompenzáció jár nekik, amennyi a kulturális tao eltörlésével tényleg kiesett a forrásaikból. A Müpa 800 millió forintja kicsit több, mint amennyi tao-t szerzett, a MACIVA esetében a 800 millió majdnem duplázást jelent, a Pesti Magyar Színház 800 milliója mintegy négyszeres növekedést. A Nemzeti Színházat a rá vonatkozó értesülést nem kívánta lapunknak kommentálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.