2019. május 19., vasárnap

AZ ÓCEÁN, AZ ŐSERDŐK ÉS A LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK VÉDELMÉBEN: A “KÖRNYEZETVÉDELMI NOBEL” IDEI NYERTESEI

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.05.19. 


Az év legjelentősebb környezetvédelmi aktivistáit április végén jutalmazták a zöld Nobelnek is nevezett Goldman-díjjal, amelyet 1989-ben hozott létre Rhoda és Richard Goldman: 6 földrajzi régióból választanak ki évente egy-egy aktivistát, akik nem ritkán biztonságukat, testi épségüket vagy életüket is kockáztatják olyan helyi küzdelmek érdekében, amelyek indirekt következményeit mi is érezhetjük. A díjazottak munkáját két részben mutatjuk be.

Azt akarjuk, hogy ne gyilkoljanak bennünket tovább!

Környezetvédőnek lenni veszélyes foglalkozás szerte a világon, de leginkább a latin-amerikai országokban, és sajnos ez a nemzetközi ismeretséget is hozó díj sem jelent életbiztosítást. Az eddig összesen kitüntetett 194 aktivista közül már kettőt is meggyilkoltak: a hondurasi Berta Cácerest 2016-ban, a mexikói Isidro Baldenegrót 2017-ben.

Az egyik tavalyi díjazott, a kolumbiai Francia Márquez ellen pedig épp néhány napja kíséreltek meg egy támadást, sikertelenül. Az illegális aranybányászat ellen küzdő Márquez azért kezdett egykor jogot tanulni, hogy jobban meg tudja védeni szülőhelyének, az ország dél-nyugati részén fekvő Cauca megyének természetes környezetét és az ott élők jogait: az aranybányászat egyik következményeként ólommal szennyeződtek a vizek, ahol halásztak.

Május 4-én épp egy kormányzati tárgyalásra készült kollégáival, amikor fegyveresek támadtak rájuk, és az őket védő őrök közül többeket megsebesítettek.

A kolumbiai ügyészség és az ENSZ adatai szerint 2016 januárjától idén áprilisig 274 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában. Miközben a tavaly júniusi elnökválasztást a FARC gerillával kötött békemegállapodást ellenző keményvonalas jobboldal jelöltje, Iván Duque nyerte, az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett az életveszélyes fenyegetések száma a közösségi vezetők ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.