2019. május 19., vasárnap

AZ AFRIKAI DOBTÓL AZ OKOSTELEFONOS APPIG: CSALHATATLAN MÓDSZEREK A TÖKÉLETES DINNYE KIVÁLASZTÁSÁHOZ

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.05.18.


Messze még a dinnyeszezon, elméletileg csak júliusban kezdődik, de a zöldségeseknél már megjelent az egzotikus országokból származó import görögdinnye, a felkészülést pedig nem lehet elég korán kezdeni.

Stephen Onwubiko nigériai zenetudós például épp a napokban jelentette be, hogy saját, specifikusan nigériai módszert dolgozott ki annak megállapítására, hogy érett-e a görögdinnye. A kutató az Afrikában egykor kommunikációra, így jó és rossz hírek közlésére használt, „beszélő” igba dobok hangját figyeli. Onwubiko vizsgálatai során hangmintákat gyűjtött a nigériai piacokon kapható dinnyékből, ezeket pedig Tracianne Nielsen amerikai fizikus és Andrea Calihinna ausztrál zenekutató elemezte és dolgozta fel. Miután összevetették a dinnyehang- és dobhangmintákat, arra jutottak, hogy az érett dinnye hasonló hangot ad ki, amikor megütik, mint a mélyebb dobszólam, az éretlen pedig olyat, mint az éles, magasabb dobütés. Onwubiko feltételezéseit Nielsen frekvenciavizsgálatai is alátámasztják.


Úgy szól, mint a dob


A kutatók feltételezése szerint az afrikai dobszó hallgatása a tökéletes edzés a dinnyeszezonra: ha sokat hallgatjuk, rögzülnek bennünk a hangok, így amikor nem igbából, hanem dinnyéből csaljuk elő őket, tudjuk, milyen hangot ad ki a gyümölcs, ha jó. Onwubiko szerint ez is jól mutatja a pszichoakusztikának nevezett tudomány szerepét: a minket körülvevő hangok a hétköznapi életünket is befolyásolják. A jelenség tudományos magyarázata szerint a dinnye érésekor egyre alacsonyabb frekvencián mozog az általuk kiadott hang, ha megütjük őket, míg végül lőrinces (kásás, vizes, kellemetlen állagú) lesz a dinnye, ekkor a kongó hangot tompa puffanás váltja fel...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.