2019. május 19., vasárnap

SZABAD SZEMMEL – A CDU-ELNÖK SZERINT AZ EURÓPAI JOBBOLDALI POPULISTÁK KÉSZEK ELADNI ORSZÁGUK ÉRDEKEIT - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.19. 



Süddeutsche Zeitung 

A CDU elnök asszonya azt a tanulságot vonta le az osztrák kormánybotrányból, hogy az európai jobboldali populisták készek eladni országuk érdekeit saját jólétükért cserében, és itt teljesen mindegy, hogy melyik államról van szó. Kramp-Karrenbauer azután nyilvánított véleményt, hogy a szociáldemokraták vezetője felszólította: határolódjon el a nacionalistáktól, mert az osztrák példa tanúsítja, hová vezet az, ha konzervatívok a szélsőjobb oldalon próbálnak meg szavazatokat gyűjteni. Nahles példaként említette meg, hogy a Néppárt csak felfüggesztette a Fideszt, de nem zárta ki, noha a bírálók szerint a magyar párt aláássa a demokráciát és a jogállamot. Továbbá menekültellenes és antiszemita retorikát vet be. Épp emiatt a baloldali politikus szerint következetlen volt a tagsági jogok befagyasztását kimondó határozat. 


Le Pen úgy nyilatkozott az osztrák szélsőjobboldalt megrendítő politikai földrengésről, hogy nem mond semmit, mert előtte meg akarja hallgatni az FPÖ változatát a történtekről. Ugyanakkor meglepőnek nevezte, hogy a videó éppen most került a nyilvánosság elé, ám egyben emlékeztetett arra, hogy a Szabadságpárt 25 %-ot szerzett a legutóbbi választáson. Vagyis bármi is legyen a mostani ügy kimenetele, az nem feledtetheti, hogy az osztrák egynegyede azt akarja: vessenek véget országukban a bevándorlásnak. 


Az osztrák botrány nehéz helyzetbe hozza az FPÖ külföldi szövetségeseit is. Pl. az általában igen bőbeszédű Salvininak semmi mondandója nem volt partneréről. Hogy azután ki szervezte meg igen aprólékosan a titkos felvételt, azt továbbra sem tudni. De alighanem azért ült rajta, hogy betegye a kiskaput Strachének, aki ily módon minden bizonnyal bevégezte politikai pályafutását. Kurz azonban bonyolult helyzetbe került. Hiszen azt ígérte, hogy lenyesegeti a Szabadságpárt szélsőséges hajtásait, amelyek már oda vezettek, hogy bizonyos kormányok leállították a titkosszolgálati együttműködést Ausztriával, mert attól féltek, hogy a bizalmas értesülések a szélsőjobbon keresztül eljutnak Moszkvába. Ám a felvétel ékesen cáfolja a kancellár tételét, miszerint úgy lehet a legjobban féken tartani a radikálisokat, ha beemelik őket a hatalomba. Ily módon most a Néppárt megnyerheti a választásokat, de bizonytalan, hogy kivel tud koalícióra lépni. 

FAZ 

Nehéz eldönteni, hogy mi esik nagyobb súllyal a latba a titkos filmfelvétel alapján: a korrupciós hajlandóság, a sajtószabadság antidemokratikus felfogása, a nagyzási mánia, vagy az az ostobaság, amivel Strache belesétált a csapdába. Mindenesetre mindkettő alkalmatlanná teszi bármiféle közhivatal ellátására. Így az, hogy a legnépszerűbb bulvárlapot puccsszerűen a hatalom szócsövévé akarta tenni, hogy a várt adományokat el akarta tüntetni a Számvevőszék szeme elől, és hogy ezért cserében állami megbízásokat ígért az állítólagos orosz oligarcha-lánynak. További gondot jelent az orosz szál, de az is, hogy Strachét szoros szálak fűzik a szélsőjobbos, nagynémet diákszervezetekhez. Ám ezzel párhuzamosan igyekezett kormányképessé tenni pártját egy demokráciában. Éppen ez nyitotta meg az utat az FPÖ számára a hatalomhoz. De hogy ez mennyire nem könnyű, az kiderült abból, hogy az eltelt időszakban a pártvezetés kénytelen volt sorra elhatárolódni a bázis bizonyos megnyilvánulásaitól. Ám a botrány az egész kormányt lejáratja. Ezért a szövetség felmondása már csak azért is helyes, nehogy a kabinet mégiscsak megpróbálja átültetni a gyakorlatba az ibizai álmok egy részét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.