2019. május 19., vasárnap

KELETI PÁRBAJ – LUKASENKO PUTYIN ÚTJÁBAN

168 ÓRA
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2019.05.19.


Szóbeli és gazdasági háborúskodás zajlik Fehéroroszország és Oroszország között. Minszk nyomásásra Moszkva kénytelen volt hazahívni túl magabiztos nagykövetét. Az oroszok viszont manővereikkel veszélyeztetik a fehérorosz gazdaságot. Leállt egy időre a Barátság kőolajvezeték is, szennyezés miatt. Van, aki úgy véli, pár éven belül Oroszország elnyeli nyugati szomszédját.

Épp készült átvenni a 148 600 dolláros megvesztegetési összeget az ezredes, amikor a fehérorosz „KGB” emberei betörtek a szobába, és letartóztatták. Nem akárkit fogtak el, Andrej Vtjurin a nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára volt, s mint ilyen, egyike a tízmilliós ország legbefolyásosabb embereinek. A közlemény szerint meg akarta kenni egy orosz állampolgár. Az orosz sajtónak gyanús, hogy ilyen nevetségesen kicsiny összeget kapott volna. Az ő köreiben sokkal nagyobb pénzek forognak – állítják.

Vtjurin majdnem huszonöt éve tartozott Alekszandr Lukasenko elnök legbelsőbb környezetéhez. A penzai születésű, orosz nemzetiségű férfi a szovjet belügyminisztérium katonai főiskoláján végzett, majd a függetlenedés után Fehéroroszországban szolgált. Amikor a jelenlegi elnököt megválasztották, Vtjurin nagyon gyorsan a környezetébe került. Lukasenko előszeretettel vette körül magát oroszországi oroszokkal, s az ellenzéki Tut.by portál szerint sokan közülük nem is voltak az új köztársaság állampolgárai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.