2019. december 27., péntek

HONNAN LESZ ENNYI PÉNZE AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK 2020-BAN?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.26.


Látványosan erős 2019-es évet tudhat maga mögött a magyar gazdaság. Ha egyetlen mutatóba kellene ezt sűríteni, akkor a GDP-növekedés lenne az: az eredetileg tervezett 4,1% helyett 4,9% lehet a bővülés üteme. A kormány pedig a 2020-as évre is nagyon bizakodó, a magas bázis ellenére sem fogta vissza növekedési prognózisát. Ha pedig teljesül a kormány növekedési előrejelzése, az kényelmes helyzetbe hozza jövőre a költségvetést is.

Nem adta lejjebb a kormány

A napokban megismerhettük a kormány legfrissebb makrogazdasági prognózisát, vagyis a Pénzügyminisztérium bő fél év után mutatta be várakozásait (legutóbb a 2020-as büdzsé júniusi beterjesztésekor tett le ilyet az asztalra). A dokumentum egyik lényeges üzenete, hogy az idei GDP-növekedés 4,9% lehet, miközben a kormány 2018 nyarán eredetileg 4,1%-os növekedési ütemmel fogadta el a 2019-es költségvetést. Mindezek fényében az is érdekes, hogy a kormány kitart a 2020-ra vonatkozó 4%-os GDP-növekedési előrejelzése mellett.

Ha összevetjük a 2020-as kormányzati prognózist a piacon lévő előrejelzésekkel, akkor meglehetősen ambiciózusnak mondhatjuk. A Portfolio november közepén (az erős harmadik negyedéves növekedési adat megjelenése előtt) végzett felmérésében az elemzők 3,3%-os GDP-bővülést valószínűsítettek jövőre. Hasonlóképp a Nemzetközi Valutaalap is 3,3%-ot vár jövőre a két hónappal ezelőtt megjelent átfogó előrejelzése alapján. Az Európai Bizottság pedig 2,8%-os növekedést jelzett előre november elején a magyar gazdaság 2020-as teljesítményére. A kormány előrejelzéséhez a legközelebb a Magyar Nemzeti Bank várakozása áll. Nemrégiben megjelent inflációs jelentésében ugyanis a jegybank a korábbi 3,3%-ról 3,7%-ra húzta fel előrejelzését.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzati ígéretek szerint 2020 tavaszán érkezik az újabb gazdaságvédelmi akcióterv, valamint a versenyképességjavító reformok is folytatódhatnak, mindezek pedig támogathatják a növekedést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.