2019. december 27., péntek

A „JÉZUSKA” BŐSÉGES AJÁNDÉKKAL LEPTE MEG A NER OLIGARCHÁIT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2019.12.27.


Magyarországon persze nincsenek oligarchák, de valahogy néhány, jórészt Orbán Viktorhoz közeli vállalkozó mesés vagyonra tett szert, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök. Tiborcz István állami hitelt kapott decemberben, Mészáros Lőrinctől pedig az állam átveszi a ramaty erőművét.

„Az oligarcha szót mindenki rosszul használja. Az valójában olyan gazdag embert jelent, aki képes befolyásolni a politikát. Mondjon nekem egy embert Magyarországon, aki képes befolyásolni Orbán Viktort vagy a Fideszt! Oroszországban voltak oligarchák a kilencvenes években, Jelcin elnöksége idején. Van, aki gyorsabban, van, aki lassabban szerezte a vagyonát, a sebesség talán össze is függhet a politikával, de ez mindig így volt. Engem nem visel meg lelkileg, hogy ki hány milliárdot szerzett és hogyan, amíg nem kap előnyöket, és nem vonatkoznak rá más szabályok, mint rám. De ilyen a bankvilágban jelenleg nincs” – mondta Csányi Sándor, az OTP bank elnök-vezérigazgatója a HVG-nek adott decemberi interjújában.

Érdekes, hogy Csányi épp az orosz oligarchákkal példálózott, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis még júniusban beszélt róluk a Financial Times-nak. Putyin szerint Oroszországban már nincsenek oligarchák, az általa adott definíció azonban eltér Csányiétól: „Az oligarchák azok, akik a hatóságokhoz való közelségüket arra használják, hogy szuperprofithoz jussanak.” Az elnök ezekre mondta, hogy náluk ilyenek (már) nincsenek – természetesen vannak, nem is kevesen, és Putyin ezt pontosan tudja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.