2020. január 9., csütörtök

MIT LEHET NAGY TÉTELBEN NYERESÉGESEN GYÁRTANI SZÉN-DIOXIDBÓL?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2020.01.05.


A kérdést azért érdemes megválaszolni, mert ha lennének ilyen termékek és nyersanyagok, akkor a szén-dioxidot tisztán piaci alapon is megérné leválasztani a légkörből, vagy úgy megvenni, hogy ki se jusson oda.

Gondoljunk bele, hogy mennyivel könnyebb lenne elérni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, ha ez az üvegházhatású gáz egy megfelelő profittal kecsegtető ipari nyersanyag lenne. A világ nagyvállalatai nyereségforrásként tekintenének a szén-dioxidra, és egymással versenyeznének a készletekért, márpedig az nagyrészt a levegőben vagy a füstgázokat elvezető ipari kéményekben van. Sokkal kevésbé kellene kényszeríteni a piaci szereplőket az emisszió visszafogására, mert megtennék azt a saját üzleti érdekükben is.

A Nature-ben nemrég jelent meg egy összefoglaló tanulmány, amely pont ezt a kérdést járja körül, nem kevesebb mint 11 ezer eddigi szakmai közlemény adatait összefoglalva. Végigvették azt a tíz felhasználási lehetőséget, amely a legígéretesebb, de még fontosabb, hogy be is árazták ezeket, azaz meghatározták, hogy a ma még nem nyereséges eljárásokat mekkora támogatással lehetne profitábilissá tenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.