2020. január 9., csütörtök

NÉPESEDÉSI ELKÉPZELÉSEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SOMONOVITS ANDRÁS
2020.01.03.


Magyarországon ma két szélsőséges népesedési elképzelés áll szemben egymással. Az egyik (a hivatalos) abszolutizálja a népesség növekedését, helytől és időtől függetlenül. A másik közömbös a népesedési üggyel szemben, egyéni kérdésnek tekinti a termékenységet. Ebben a cikkben próbálom vázlatosan kifejteni, mi a hiba mindkét szélsőséggel, majd vázolok egy közbülső elképzelést, amelyet a szakemberek zöme titokban vagy nyíltan ma is támogat.


1. Korlátlan népesedésnövekedés

A Fidesz vezető politikusai, mindenekelőtt Orbán Viktor és Kövér László rendszeresen elmondják, hogy a magyarság jövője szempontjából (nehogy kihaljon az ország) milyen fontos, hogy a magyar nők 3-4 gyermeket szüljenek. Olyan adópolitikát ígérnek, amely semlegesíti, sőt túlkompenzálja a gyermekneveléssel járó terheket. Néha még a világ számos országában jelentkező túlnépesedést is tagadják; elutasítanak minden állami születéskorlátozást, még akkor is, ha ezzel a környezeti ártalmak is csökkenthetők.

Egyes olvasóim ezen a ponton azt mondhatják, nem várható el egy „tömegdemokráciában”, hogy a politikusok bármiről árnyaltan beszéljenek. Az idézett kijelentéseket szerintük megszorítva kell érteni: ha a nők fele nem szül gyermeket, akkor a többinek négy gyermeket kell szülnie ahhoz, hogy megszülessen az átlagosan kívánatos két gyermek.

Érdemes leszögezni, hogy nemcsak jelszavakról van szó, hiszen az utóbbi években kiterjesztett ingyenes iskolai étkeztetés, a bölcsődei férőhelyek növelt száma mellett olyan hungarikumok születtek, mint a csok, a babaváró hitel, a négy- és többgyermekes családoknak járó örökös szja-mentesség, valamint a legalább háromgyermekes családoknak járó, hétüléses autó megvételének 50 százalékos támogatása (5 mFt-ig). Nyomatékosan megjegyzem, hogy a nominálisan 11 éve változatlan családi pótlék reálértékének fokozatos elinflálása és a családi adókedvezménynek a gyerekszámmal meredeken emelkedő maximuma egyoldalúan a sokgyermekes tehetős családoknak kedvez, és növeli a kiskeresetű nagycsaládosok terheit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.