2020. január 9., csütörtök

ORBÁN MENNI FOG – A FIDESZ NÉPPÁRTI KILÉPÉSÉT JÓSOLJÁK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.09. 


Egységben az erő – nem véletlenül posztol ilyen szöveget a magyar miniszterelnök, aki ez esetben nem az Európai Néppárt egységére gondol – erről ír az Euraciv. A Jerusalem Post pedig arról, hogy Weisz Árpádról készült falfestmény kerül a Chelsea-stadionra a holokauszt emléknapján. Külföldi lapszemle a Klubrádióban...

...A Fidesz kilépését jósolják

Hamarosan kiléphet az Európai Néppártból a Fidesz – erősíti meg az Euraciv azokat a találgatásokat, amelyek Orbán Viktornak a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel és az Élet és Igazságosság pártjának elnökével Jarosław Kaczyńskival tartott szerdai találkozója után röppentek fel, miután a magyar kormányfő „Egységben az erő” mondatot posztolt a Facebookon a találkozó üzeneteként.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt is idézik ennek kapcsán, aki közölte, a Fidesz sorsáról maga a párt dönt, és nem mások. Ugyan a 2019-es uniós parlamenti választásokon nem jött be Orbán számítása, sőt belement EPP-tagságának a felfüggesztésébe is. Azonban a britek távozásával új helyzet áll elő, amelyben a lengyelekkel és esetleg a többi visegrádi országgal is szót értve, közösen átstrukturálhatják az Uniót. Kezdve azzal, hogy a Fidesz csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához, ahol hamarosan a lengyelek veszik át a vezető szerepet.

A Fidesz-tagságát felülvizsgáló „bölcsek tanácsa” vezetőjének, Herman Van Rompuynak a jelentése, amely arra ad választ, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kizárják-e a Fideszt a pártcsaládból., állítólag már a vezetőség, illetve Donald Tusk néppárti elnök asztalán van.

Nem akar leállni az OTP

A szlovén STA portál Csányi Sándor Ljubljanában szerdán tartott sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy a szlovén SKB Bank megvétele után további felvásárlásokat tervez az OTP-vezér. Sőt tervei szerint a szlovén pénzügyi szektorban a jelenleg piacvezető NLB Bankon is túltesz hamarosan, merthogy 25-30 százalékos piaci részesedést akar elérni. Egyébiránt 12 közép- és kelet-európai országban van jelen a magyar bankóriás OTP, 40 ezer alkalmazottal és 20 millió ügyféllel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.