2020. február 26., szerda

FŰ ALATT OSZTJA AZ ADÓFIZETŐI SZÁZMILLIÓKAT A MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ, MÁZSÁR TAMÁS
2020.02.26.


Egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be. Ilyen „egyedi pályázat” útján nyert több mint 800 millió forintot Zoób Kati divattervező, míg Balatonboglár fideszes önkormányzata több mint egymilliárd forint támogatást igényelt. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg, bár az MTÜ a másfél milliárd forintos támogatási kérelemből egyelőre csak 31 millió forint odaítéléséről tájékoztatott. Több mint nyolcvan hasonló pályázat létezhet, de a turisztikai ügynökség csak annak a hatnak az adatait tette fel honlapjára, amelyekre konkrétan rákérdeztünk.

Még a nemzeti együttműködés rendszerében is szokatlan titkolózás közepette osztogat százmilliós, vissza nem térítendő támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – derítette ki a 24.hu.

Birtokunkba került dokumentumok alapján az MTÜ, illetve az irányítása alatt álló Kisfaludy 2030 Zrt. több mint nyolcvan olyan, egyedi döntésen alapuló pályázatot tart nyilván, amelyek közös jellemzője, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek. Nyomozásunk során arra jutottunk, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat célzó kérelmeket nem is egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így aztán feltehetően informális csatornákon, akár személyes ismeretségek útján kerültek a turisztikai ügynökség asztalára.

A jelek szerint bennfenteseknek kitalált pályázati úton keresztül az MTÜ mostanra már számos projektet támogatott, helyenként akár több százmillió forinttal. A kifizetések tényét viszont csak azután tették közzé a Kisfaludy honlapján, hogy egyes, tudomásunkra jutott támogatások részleteire rákérdeztünk a turisztikai ügynökségnél. Árulkodó, hogy az állami ügynökség, illetve a Kisfaludy 2030 Zrt. ezután is kizárólag annak a hat projektnek a támogatási adatait publikálta egy hosszú, más pályázatok kedvezményezettjeit is tartalmazó lista részeként, amelyekről érdeklődtünk. Holott információnk szerint jóval több – ahogy említettük, több mint nyolcvan – „egyedi pályázat” van már a nyilvántartásukban.

Az „egyedi pályázatok” átláthatatlan rendszerének részletes megismerése érdekében a 24.hu még tavaly decemberben küldött közérdekű adatigénylést az MTÜ-nek, valamint a Kisfaludy 2030 Zrt.-nek. A szúrópróbaszerűen kiválasztott hat pályázattal kapcsolatban a többi között arról érdeklődtünk:
- a vissza nem térítendő támogatások kedvezményezettjei honnan értesültek az „egyedi pályázat” lehetőségéről?
- Volt-e pályázati kiírás, ha igen, az hol érhető el?
- Mi a pályázatok azonosító száma?
- Milyen formában jelentkeztek a lehetőségre a kedvezményezettek?

A törvényben megszabott 30 napos határidő elteltével nem kaptunk választ az állami szervtől. Végül telefonon utolértük Guller Zoltánt, az MTÜ vezérigazgatóját, aki utánanézett megkeresésünknek, és azt állította: a turisztikai ügynökség rendszere levélszemétként kezelte adatigénylésünket, ezért annak teljesítéséig türelmünket kérte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.