2020. március 24., kedd

A KÍNAI ORVOSDELEGÁCIÓ VEZETŐJE AZT KÉRDEZTE: MI EZ A RENGETEG EMBER AZ UTCÁN?

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.03.23.


Olaszország évtizedek óta a legnehezebb napjait éli. A koronavírus már hatezer áldozatot szedett, és több mint két hete rendkívül súlyos kijárási korlátozások vannak érvényben. A helyzet Lombardiában a legsúlyosabb, ott több mint 3700 ember halt bele a fertőzésbe, de Emilia-Romagna tartományban is a kilencszázat közelíti az elhunytak száma. E régió fővárosában él most Stefano Bottoni olasz-magyar történész, vele beszélgettünk.

"Bolognában egyelőre nincsen kijárási tilalom, de folyamatosak a szigorítások. A városban kevés beteg van, de a tartomány – Lombardia után – a második legfertőzöttebb terület"

– mondta telefonon a 24.hu-nak Stefano Bottoni történész. A szabadban futni például még lehet, szerinte ezért az elmúlt időben „Olaszország már nemcsak 60 millió virológus, de 60 millió kocogó országa is lett”.

Alig egy hónapja még Ausztriában síelt nagyobbik fiával a firenzei egyetemen oktató, most Bolognában rekedt Bottoni. Pár nappal később tanítani indult Budapestről Olaszországba, mivel kezdődött a második félév, és miközben az északi tartományokban már felfüggesztették az oktatást, a toszkánai Firenzében még minden úgy működött, mintha minden rendben lenne. A történész szerint már ez a különbségtétel is rossz húzás volt az olasz hatóságoktól, de a legnagyobb hibát akkor követték el, amikor kiszivárogtatták a Lombardiára vonatkozó mozgáskorlátozási intézkedéseket, ekkor ugyanis legalább százezer dél-olasz fejvesztve menekült haza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.