2020. március 24., kedd

ORBÁN A KATASZTRÓFA SZÉLÉRE SODORTA AZ ORSZÁGOT, ÉS MÉG MOST SE LÁTJA, MEKKORA A BAJ - SIKERÜLT MEGVÁRNI, AMÍG A VÍRUS ELTERJED EGÉSZ MAGYARORSZÁGON.

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgraboszki
2020.03.23.


Nem az a baj, hogy Orbán Viktor diktatúrát készül bevezetni. Mert már megtette. Nem az a baj, hogy föl akarja számolni a jogállamot. Túl vagyunk rajta. Nem az a baj, hogy nem fog ülésezni az Országgyűlés, mert az amúgy is csak Orbán szavazógépeként működik a Fidesz - a választók kisebbségével összebuherált - kétharmadával.

Hanem az a baj, hogy a Fidesz-kormánynak egyáltalán fogalma sincs arról, mit tegyen, amikor valódi (és nem kitalált, mint a betelepítés) veszélyben az ország. Minden lépésük  elkésett és elégtelen, amit maga Orbán is elismert közvetve hétfő délelőtt, amikor azt mondta, hogy

- a regisztrált 167 koronavírus-fertőzöttnél NYILVÁNVALÓAN (Orbán kifejezése) jóval több van Magyarországon;
- a járvány átlépett a tömeges megbetegedések időszakába.

Az igazi baj az, hogy ezt minden józanul gondolkodó, vagy egyáltalán csak gondolkodni képes ember előre látta. (Volt szakértő, aki már többtízezres vagy akár százezres átfertőződést se zárt ki - ráadásul a kormánylapnak nyilatkozva.) Előre lehetett tudni, hogy ez lesz, ha nem végeznek tömeges teszteket és izolációt. De nem végeztek, csak azon, akinek elég súlyos tünetei voltak. Miközben a Sars-CoV-2 legfőbb veszélye az, hogy a népesség négyötöde tünetmentes vagy -szegény, de súlyosan fertőző.
Magyarország miniszterelnöke azonban csak most fogta fel mekkora a probléma.

Vagy még most se. Orbán hétfőn azt is közölte, hogy 12 nappal(!) a veszélyhelyzet jogi deklarációja után Magyarország eldöntötte, hogy cselekedni fog.

Csak emlékeztetőül:

- Orbán Szijjártó nevű kifutója még akkor is új közvetlen járatot avatott Kínával, amikor ott már karanténba helyezték az egész országot,
- a központilag meghatározott protokoll miatt a magyarországi egészségügyi hatóságok még az önként jelentkezőket se tesztelhették a Sars-CoV-2-re, nemhogy kötelezően előírt tömeges teszteket végeztek volna;

- az iskolákat is csak akkor volt hajlandó bezárni, amikor nyilvánvaló lett, hogy az igazgatók meg fogják tenni maguktól, még ha törvénytelen is, vagy a szülők nem engedik el a gyerekeiket iskolába;
nem tiltotta meg azonnal a miséket és sportrendezvényeket (csak az egyházak és a sportszövetségek önkorlátozásának köszönhető, hogy nem tartanak ilyeneket);
nem szüntetett meg azonnal minden nem létfontosságú gazdasági tevékenységet (a plázák azóta is lelkesen üzemelnek);

- nem korlátozta azonnal a mozgásszabadságot, akár a kijárási tilalomig: Magyarországon belül azóta is vidáman lehet utazgatni és terjeszteni a koronavírust.

Ha ezeket az Orbán-kormány 2 hete meglépi, akkor mára csaknem túllennénk a járványon, és lehetne foglalkozni a valóban fontos (de csak másodlagos) gazdasági kármentéssel.

Ehhez képest bő egy hete az volt a hír, hogy "elfogtak" egy vloggert, aki azt a rémhírt terjesztette, hogy lezárják Budapestet. Miközben
a valódi rémhír az, hogy nem zárták le azóta se.

Mert amikor majd le fogják, akkor már késő lesz. A vírus mindenhol ott lesz, könnyen belátható következményekkel az egészségügyi rendszerre és a halálozási adatokra.

Mindezt két hónapja előre lehetett látni. Azóta, hogy január 23-án Kínát lezárták. Magyarországnak még szerencséje is volt némileg, mert az új koronavírus a Kínával sokkal inkább összekötött Észak-Olaszországban (már 5,5-6 ezer halott), illetve Nyugat-Európában.

Erre Orbán bejelenti, hogy átléptünk egyéni megbetegedések szakaszából a csoportosokéba, és közeledünk a tömeges megbetegedésekébe, és már minden megyében ott a vírus.

Hát igen, a koronavírus virulens, ezért exponenciálisan terjed. Ezt legkésőbb január közepe óta lehet tudni, amikor a szintén pártállami kínai kormány - hosszas tagadás, bagatellizálás és mellébeszélés után - hivatalosan is elismerte. Orbán és kormánya azonban nem hitt még egyik legfőbb autokrata szövetségesének sem, és bénultan várt heteket-hónapokat, mint nyúl a reflektorfényben.

- A hírhedt jobboldali agitátor például arról publikált, hogy halvány nyoma sincs semmiféle járványnak. Miközben Olaszországban már apokallptikus állapotok uralkodtak.
- Orbán meg arról beszélt, hogy "nem is komoly ez a járvány, influenzában is többen halnak meg"! (Hasonlóan az ostoba Trumphoz.)

Miközben már tudható volt, hogy ez nincs így. Sőt, egészen ellenkezőleg van. A Fidesz-elnök azonban láthatólag még most se érti teljesen, hogy mivel áll szembe. Alighanem azért van, hogy most már arról beszél, hogy egészségügyi, rendőri és gazdasági mellett
katonai(!) területen is védekeznünk kell.

Amiből nyilvánvalóan az látszik, hogy azt hiszi, Magyarország kiszolgáltatott és védtelen helyzetét kihasználva meg fognak támadni bennünket a gaz norvégok, aljas románok vagy az emberalatti migrácsok.

Egyszerűen hátborzongató...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.