2020. március 11., szerda

KORONAVÍRUS-VÉSZHELYZET MAGYARORSZÁGON: MEGVÁLASZOLJUK A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEKET

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2020.03.11.


Kihirdette a kormány, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetnek az ország teljes területére a koronavírus miatt. Ez a legszélesebb jogosítványt biztosítja a hatóságok számára az eredményes védekezéshez, és olyan rendelkezésekkel jár, mint az egyetemek bezárása, a határok ellenőrzése, a 100 fős beltéri és 500 fős kültéri rendezvények betiltása – a teljes listát ebben a cikkünkben találja.

De miért pont 100 és 500 fő fölött tilos rendezvényeket szervezni, és mennyire kell figyelni a mindennapokban a nagyobb tömegekkel való érintkezés során? Elmehet egyáltalán a barátai születésnapjára, vagy mondjon le mindent a vírus miatt? Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük arról, hogy érdemes viselkedni a jelenlegi helyzetben.

Miért pont 100 fő fölött nem szabad zárt téri rendezvényeket szervezni?

Ez a szám valójában becslés, nincs konkrét oka annak, hogy miért pont 100 főben határozták meg a limitet. Egy határértéket mondani kell, a százfős rendezvények pedig már akkorák, hogy érdemes lehet őket szabályozni. „Nagy különbség nincs a nyolcvan fő és a százhúsz fő között” – mondta el a 24.hu-nak Falus Ferenc. „Valahol meg kell húzni a határt, hogy tanácsot lehessen adni. Járványügyi szempontból a legjobb az lenne, ha senki nem találkozna senkivel, de ez nyilván nehezen megoldható. A száz főnek egyébként az a hátránya, hogy kisebb rendezvényeket megenged, amelyeken szintén van fertőzési kockázat.

De minél több ember jön össze egy térben, annál inkább nő az esélye annak, hogy megfertőzik egymást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.