2020. március 20., péntek

AMERIKÁBAN CSILLAGÁSZATI ÖSSZEGET KÖLTENEK AZ EMBEREK TÁMOGATÁSÁRA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.20.


Az Egyesült Államokban egy billió –azaz ezer milliárd– dollár összértékben biztosítanának forrásokat a járvány miatt bajba került amerikai lakosok, vállalkozások megtámogatására.

Az amerikai média vezető témája ma reggel az, hogy a koronavírus-járvány miatt Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója kiadta a „maradj otthon” utasítást általános érvénnyel a Csendes-óceán parti állam lakosainak. Az előző napokban már hoztak ilyen részleges intézkedést a San Franciscó-i öböl térsége, illetve Los Angeles vonatkozásában.

Az Egyesült Államokban már a pénzügyi segítségre gondolnak

Az Egyesült Államokban kedden még csak 5700, tegnap pedig már 11500 fertőzéses esetet mutattak ki. A drámai mértékű emelkedés részben a vírus terjedésének, részben pedig annak tudható be, hogy jelentősen megnőtt az elvégzett tesztek száma. A republikánusok a szenátusban olyan pénzügyi javaslatcsomagot terjesztettek elő, amely egy billió – igen, ezer milliárd – dollár összértékben biztosítana forrásokat a járvány miatt pénzügyi bajba került amerikai lakosok, illetve vállalkozások megtámogatására.

Trump lefújta a G7-es csúcsot

Az amerikai sajtó annak is bő teret szentel, hogy Donald Trump lefújta a júniusra a Camp David-i elnöki nyaralóba tervezett G7-es csúcstalálkozót – helyette videókonferenciát tartanak majd. A nemzetközi média koronavírussal kapcsolatos beszámolóiban az is kiemelten tárgyalt fejlemény, hogy tegnap Olaszországban - 3405 halottal - már több volt a járvány miatt elhunytak száma, mint ahány áldozatot a kiindulópontot jelentő Kínában szedett a vírus.

Az Európai Központi Bank is lépett

Az egybillió dolláros republikánus javaslat a londoni Financial Times vezető hírei között is ott szerepel. Ugyanez a lap interjút közöl Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, aki arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy vesse be teljes pénzügyi „tűzerejét”. Méltatja az Európai Központi Bank kötvényvásárlási lépéseit, de szerinte ennél többet kell tenni. Az Európai Központi Bank 750 milliárd euró értékű kötvényfelvásárlásról döntött. Conte szerint azonban a járvány gazdaságromboló hatása miatt ha valamikor, akkor most kellene mozgósítani az Európai Stabilitási Mechanizmus elnevezésű, 500 milliárd eurós tartalékalapot is, amelyet 2012-ben hoztak létre, amikor az adósságválság miatt meg kellett szilárdítani az euróövezetet.

Franciaország közös uniós akciót sürget

A Financial Times megjegyzi: az olasz kormányfő kezdeményezése időben egybeesik azzal, hogy Franciaország szintén az eurózóna közös akcióját sürgeti. Párizs szerint vagy az Európai Stabilitási Mechanizmushoz kellene hozzányúlni, vagy közös eurózóna-kötvényeket kellene piacra dobni, a kibontakozó gazdasági válság elhárítása érdekében, legyőzve több jómódú tagország vonakodását. Ez utóbbi csoportnak Németország a fő hangadója.

Eljön a nacionalisták ideje?


Conte azon van, hogy a Stabilitási Mechanizmus hitelkeretét nyissák meg a járvány miatt gazdasági bajokkal küszködő euróövezeti tagországok előtt. Ha Európa nem képes erőteljes és egységes választ adni a vírus által előidézett helyzetben, akkor az felbátoríthatja a kontinens nacionalista politikusait, „teret nyerhetnek a legrosszabb nacionalista ösztönök”, és gyengülhet az EU támogatottsága - figyelmeztet az olasz miniszterelnök...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.