2020. március 30., hétfő

NEM HISZNEK A KÓRHÁZAKNAK - A LEGFELSŐBB SZINTEKEN IS MEGJELENNEK AZ EGYENRUHÁSOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.03.30.


Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet- erőforrás- és információgazdálkodása.

Új korszak kezdődik hétfőtől a hazai egészségügyi intézményekben: ma kezdik meg ugyanis munkájukat a kórházparancsnokok. Megbízó levelüket a miniszterelnök írta alá, de arra, hogy ki és hová kerüljön, Pintér Sándor belügyminiszter tett javaslatot. Az intézményekhez kirendeltek munkáját Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok irányítja: ő eddig az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese volt. Az egészségügy annyiban nem idegen számára, hogy részt vett az egységes 112-es segélyhívórendszer megvalósításában. Mostantól az lesz a feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletekkel kapcsolatos valamennyi fontos adatról. Az országos kórház-főparancsnok helyettese Bedros Róbert, a Szent Imre kórház jelenlegi főigazgatója lesz, várhatóan hozzá futnak be közvetlenül a kórházparancsnokok jelentései. 

Lapunk úgy tudja, a kórházparancsnoki rendszer bevezetését maga Pintér Sándor belügyminiszter javasolta a kormányfőnek. Az intézmények élén álló vezetők ugyanis egyfajta túlélő üzemmódban menedzselik a kórházaikat, amire sokszor csak a szabályok kijátszásával képesek. Ennek a következménye, hogy "fent" szinte semmit nem tudnak arról, hogy a rendszer valójában miként működik, "lent" pedig nem bíznak a kormányban. Ezt az anomáliát próbálják most feloldani azzal, hogy az adatszolgáltatást, a készletnyilvántartást, a szakemberek munkaerejével való gazdálkodást Pintér Sándor irányítása alá tartozó kórházparancsnokokra bízták. 

Vasárnap az operatív törzs napi tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes maga is beszélt az ellátórendszer új vezetőiről. Ő úgy fogalmazott: az a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést. De a készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk. Azt mondta: „Bízunk benne, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesíteni tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatásoktól, hogy idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani.” 

A főigazgatók vasárnapig az új rendszerről csak a sajtóból tájékozódhattak. Péntek késő délután ugyan kaptak egy levelet az országos tisztifőorvostól, amelyben újabb kórházakat nevezett meg Müller Cecília járványkórházként, de a parancsnoki rendszerről nem ejtett szót. Utasítása szerint az orvosegyetemek és a megyei kórházak mellé péntektől az Uzsoki, a Bajcsy, a Péterfy, a Szent Imre, a Szent János, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, valamint a törökbálinti, a mátraházi, a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, továbbá az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet és a Budai Egészségközpont is járványkórházként üzemel. Így összesen 29 fekvőbeteg ellátó fogadhat a háziorvosok beutalójával, vagy a mentővel érkező koronavírus fertőzött beteget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.