2020. április 14., kedd

A JÓLÉT CSAPDÁJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.04.14.


Noha az Egyesült Államokban mai napig él az a mítosz, hogy nincsenek osztályok és mindenki a saját képességeinek, tehetségének és munkájának megfelelően boldogul, azért ez meglehetősen messze áll a valóságtól. Legalábbis ez derül ki Steve posztjából, ami voltaképpen egy Egyesült Államokba költözött brit író cikkének összefoglalása és elég jól kiviláglik belőle a brit és az amerikai osztályrendszer és az azok közti különbség.

„Gyerekkoromban olykor előfordult, hogy édesanyám bátyámat és jómagamat ékesszólás-leckékkel fenyegetett meg. Nem titok, nagyon is számít, hogy hogyan beszélsz az osztálytudatos Nagy-Britanniában.

Folyamatosan változó szülővárosunk, Peterborough elég jómódú volt, de nem előkelő. Tíz lakója közül hat a Brexitre szavazott – egy hasznos fordított „jómód” mutató.

Anyánk, aki vidéki és munkásszármazású volt, azt akarta, hogy a nem megfelelő kiejtésünk ne akadályozzon minket az osztálylétra megmászásában. Az ékesszólás leckékből végül is nem lett semmi, de szombat délelőttönként táncórákat kellett vennünk. Nem akarta, hogy kétballábasak legyünk.

Úgy történt, hogy bátyám és én eredményesek és sikeresek lettünk, nem kis részben a szerető, nyugodt középosztályba illő otthonunknak köszönhetően, ahol felnőttünk.

A munkásosztályra utaló kiejtésem maradandó nyomait az Oxfordban töltött három év eltüntette. Feleségem szerint, ha iszom, újra előjön, de neki fogalma sincs, miről beszél - ő amerikai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.