2020. április 22., szerda

A MUNKAVÁLLALÓK FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG IDEJE ALATT IS JOGOSULTAK MARADNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA, TOVÁBBI ADÓKÖNNYÍTÉSEK LESZNEK

168 ÓRA
Szerző: MTI
2020.04.22.


Megjelent a Magyar Közlönyben az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet. A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a gazdaságvédelmi akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései "több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál".

A kormányrendelet értelmében idén július 1-jétől két százalékponttal – 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely a közlemény szerint fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és az álláshelyek megőrzésében is segíthet.

A kisvállalati adó kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken, így mintegy 51 ezer vállalkozásnak nagyjából 10 milliárd forintottal kevesebb adót kell majd befizetnie jövőre.

A kedden megjelent kormányrendelet az adócsökkentések mellett több adózást könnyítő intézkedés részletszabályait is tartalmazza. Megközelítőleg 600 ezer céget és szervezetet érint, hogy elég lesz a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat (például a társasági adó-, a kisvállalati adó és a helyi iparűzési adóbevallást) szeptember 30-ig elküldeni. Az adót megfizetni is eddig az időpontig kell. Ezek a szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak.

A beszámolókészítési határidő marad április 30-a, illetve május 31-e az úgynevezett közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, a bankoknál, a biztosítóknál és a befektetési vállalkozásoknál, de nekik is elegendő szeptember 30-ig benyújtani a bevallást, illetve befizetni az adót.

A munkavállalókra vonatkozó változás, hogy fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra.
Helyettük május 1-jétől a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forintot jelent. A munkáltató kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyezi, hogy ezt is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen a vállalkozásnak megfizetnie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.