2020. április 22., szerda

A VÍRUSVAGDALKOZÁS HÁTTERE: INGYEN INGATLAN AZ EGYHÁZI IDŐSOTTHONOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2020.04.22.


Több tucat ingatlan tulajdonjogát adnák át az egyházi fenntartóknak. A feladat a felekezeti és az állami intézmények esetében ugyanaz, de a támogatás korántsem.

Két hete minősítették járványgócponttá a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősek otthonát, de a politikai harc azóta sem szűnik körülötte. Az Orbán-kormány ugyan eddig minden alkalmat megragadott, hogy a Budapestet irányító Karácsony Gergelynek, illetve kabinetjének "alkalmatlanságát" bizonyítsák, de ezúttal más is állhat a háttérben. A kormány ugyanis 2012-ben a kórházakkal együtt állami irányítás alá akart vonni valamennyi szakosított szociális ellátást nyújtó intézményt, de az önkormányzatok egy része ellenállt. A centralizációs törekvések eredményeként akkor végül összesen 177 otthon került állami fenntartóhoz. 

A kormány viszont nem hagyott fel átalakítási törekvésével. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nagy felháborodást kiváltó salátatörvény előtt benyújtott törvényjavaslata szerint ugyanis összesen 29 (a módosító szerint 30) ingatlan tulajdonjogát adnák át az egyházi fenntartóknak. Köztük akad egy barokk Esterházy-kastély is. Az ingatlanokat és a feladatellátáshoz szükséges ingóságokat ingyen kapják meg. 

Az indoklás szerint a kormány hosszú távú stratégiai célja, hogy az állami fenntartásban működő szociális és gyermekvédelmi intézmények nyújtotta ellátásban megerősítse az egyházak szerepvállalását „a jelenleginél magasabb színvonalú és hatékonyabb, valamint a politikai változásoktól mentes feladatellátás érdekében”. Az állam erre az egyházakban látja a garanciát. A rendelkezés – teszik hozzá - a jövőbeni átadásokat új alapokra helyezi annak kimondásával, hogy vagyonelemek ingyenesen az egyházi fenntartók tulajdonába adhatók a kormány határozatával. A törvény révén az egyházak uniós támogatást elnyert intézmények fenntartásába is bevonhatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.