2020. április 21., kedd

EURÓPÁBAN SEREGHAJTÓ A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁG

444.HU
Szerző: NEUBEGER ESZTER
2020.04.21.


...Fontosabb a független sajtó, mint valaha

„A 2020-as évtized meghatározó lesz az újságírás jövője szempontjából. A COVID-19 járvány nyomán látszik, mennyi minden fenyegeti a válságról való szabad, független és sokoldalú tájékoztatást”

- áll az RSF jelentésének bevezetőjében. A szervezet szerint a sajtószabadság-indexükön rendre rosszul szereplő országokban a kormányok most, a járvány kapcsán is a független tájékoztatás elnyomásán dolgoznak.

A 177. helyen szereplő Kínában, és a 173. helyen szereplő Iránban mostanra nagy bizonyossággal állítható, hogy cenzúrázták a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatos információkat. A 162. Irakban a Reuters újságírójának engedélyét vették el három hónapra, miután a hivatalos számokat megkérdőjelező cikket publikált.

Európában a járványhelyzet idején az Orbán-kormánynak teljhatalmat adó törvényt hozzák példának, ami a büntető törvénykönyv módosításával legfeljebb 5 év börtönre ítélheti a járvánnyal kapcsolatban „hamis híreket” terjesztőket.

Az RSF szerint ez a „túlságosan szigorú” rendelkezés „a magyar bíróságok és a politikai vezetők kezében újabb eszköz a független médiával szembeni nyomásgyakorlásra”...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.