2020. április 7., kedd

MEGSZEREZTÜK ORBÁN LEVELÉT: ÍGY MÓSZEROLTA A NÉPPÁRTBAN ANNAK ELNÖKÉT

MAGYAR NARANCS
Szerző: B. SIMON KRISZTIÁN, M.L.
2020.04.07.


Nagykövetségek küldik ki azt a levelet, amelyben a magyar miniszterelnök azt állítja: az őt kritizáló Donald Tusk hátráltatja a koronavírus elleni fellépést.

Úgy látszik, Donald Tusk az európai liberálisok és a baloldal retorikájához igazodik, és alaptalan aggodalmakat fogalmaz meg egyes tagpártjaink demokratikus elköteleződésével szemben” - így fakadt ki Orbán Viktor abban a március 27-i levelében, amelyet azt követően írt a Néppárt (EPP) tagpártjainak, hogy az európai jobboldali szövetség elnöke jelezte: meg kell vizsgálni, hogy az egyes EU-s országok intézkedései megfelelnek-e a jogállami normáknak. Tusk nem rejtette véka alá az elmúlt napokban, a magyar felhatalmazási törvény kifejezetten aggasztja.

Múlthéten már írtunk róla, hogy az AFP hírügynökséghez eljutott egy Orbán-levél, amelyben a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnöke ellen hergeli a pártcsalád vezető politikusait. Brüsszeli forrásból most hozzájutottunk a teljes dokumentumhoz, amelyet nagykövetségek továbbítottak az EPP tagpártok elnökeinek.

Mint ismeretes, pont egy éve függesztették fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, miután számos tagpárt jelezte, Orbánék folyamatosan építik le a magyarországi jogállamot, sértik meg az európai demokrácia írott és íratlan szabályait. A tavaly októberben az EPP elnökévé választott Tusk februárban jelezte: mivel „nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása”, ezért érvényben marad a felfüggesztés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.