2020. május 15., péntek

AZT MONDTA, TÖBB MINT 40 GYEREK HALT MEG TÍFUSZBAN, PEDIG A SZABAD NÉPBEN AZ JELENT MEG, HOGY 9, TEHÁT BESZTERCZEINÉ RÉMHÍRTERJESZTÉST KÖVETETT EL

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.05.15.


Nem az Orbán-kormány az első Magyarországon, ami a szólásszabadságot erőszakszervezetek segítségével, a rémhírterjesztés bűncselekményére hivatkozva igyekszik korlátozni. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltára példás gyorsasággal reagált arra, hogy az utóbbi napokban a "rémhír" és a "rémhírterjesztés" lettek a magyar nyilvánosság kulcsszavai:

Gyorsan előszedtek ízelítőnek négy ügyet az ÁVH aktáiból, hogy valós példákon mutassák be, hogyan is csinálták ezt az Orbán-kormány elődei. A levéltár iratanyagában összesen 153 olyan dosszié és irat található, amely a rémhírterjesztés kategóriájához kapcsolható. Feltehető, hogy nem minden ilyen anyag maradt meg, de az így is figyelemre méltó, hogy az Orbán-kormány rendőrsége néhány hét alatt nyolcvannál több ember ellen indított eljárást ilyen ürüggyel.

Tömegsírok = rémhír

Az ÁBTL által felidézett első ügyben az az érdekes, hogy bár egy ÁVH-s iratban került elő, maga az esemény még 1941-ben, a Horthy-korszakban történt. Ekkor azért ítéltek el Budapesten egy galíciai zsidó menekültet, mert rémhíreket terjesztett. Mármint feltehetőleg az igazat a kamenyec-podolszkíji mészárlásról, a magyar zsidó holokauszt első tömegmészárlásáról, amikor a magyar hatóságok összefogdostak és átdobtak a határon (a fideszes történelemmagyarázó intézet vezetője szerint: idegenrendészeti eljárást foganatosítottak) több tízezer olyan, az akkor visszacsatolt területeken élő zsidót, aki nem tudta igazolni a magyar állampolgárságát, hogy a területet uralmuk alatt tartó németek két nap alatt 23 600 embert géppuskázzanak tömegsírokba.

Nem azt írta a pártmédia = rémhír

A következő felidézett ügy 1950-es és hárborzongatóan vicces, hogy majdnem megtörténhetne 2020 Magyaroszágán is: a főszereplő Beszterczei Károlynét nem más, mint Bakács tisztifőorvos jelentette fel, amiért nevezett a Honvéd-Édosz focimeccs után (utóbbira a kommunisták kereszteték át erőszakkal a Fradit) „a távozó közönség körében reakciós megjegyzéseket tett”. A félpályás presszingről? Nem! „Azt mondta, hogy több mint 40 gyerek halt meg tífuszban, pedig az aznapi Szabad Népben az jelent meg, hogy 9, tehát Beszterczeiné rémhírterjesztést követett el.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.