2020. május 15., péntek

„BORZASZTÓ KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK”, HOGY A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS MINDENT MEGELŐZ

24.HU
Szerzők: BENKE ÁGNES, KÁMÁN ATTILA
2020.05.15.


Hiába kevesebb a beteg, a háziorvosoknak mégis rengeteg munkájuk van ezekben a hetekben. Többen is elmondták a 24.hu-nak: attól tartanak, hogy sok krónikus beteg marad ellátatlan ebben az időszakban, ami jelentősen rontja a későbbi gyógyulási esélyeiket. Ennek ellenére dicsérik a telemedicina régóta kívánatosnak tartott térhódítását. Az általunk megkérdezett háziorvosok egyrészt a követhetetlen rendeletekre, másfelől arra panaszkodnak, hogy a május 4-i nyitás ellenére a szakrendelők többsége csak fél gőzzel üzemel. Több helyen a kötelezően előírt teszteléseket sem tudják megoldani, ezért még mindig nem egyszerű a betegutak menedzselése.

Miután március 16-ától kivonták a frontvonalból a 65 év feletti és a krónikus beteg orvosokat, sok helyen fogták a fejüket a doktorok. A szakrendeléseken kötelező volt a tiltás, az alapellátásban csak ajánlásnak számított, de ott is sokan betartották. Ezt egyébként minden orvos helyes lépésnek tartotta, mert így is sok egészségügyi dolgozó megfertőződött, de legalább az alapellátásban nem fertőzték egymást összevissza az orvosok és a betegek. Már csak azért is helyeselték, mert személyesen megtapasztalták, hogyan látják el őket védőfelszerelésekkel.

"A káosz szó jut eszembe a helyzetről: egymásnak ellentmondó rendeletek, utasítások érkeznek, amelyekből nehéz kitalálni, mit is kellene csinálni a gyakorlatban"

– mondta Babos Örs Levente, akinek Maglódon van a körzete, de máshol is ügyel Pest megyében. Példának említette, hogy május 1-jén kaptak levelet arról, hogy 4-étől negatív vírusteszt birtokában lehet szakrendelésre járni, de nem volt világos, kinek lenne a feladata elvégezni a tesztet. Babos szerint általában jellemző, hogy az orvosokkal, szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozzák a döntéseket, amik homályosak, és mire alkalmazkodhatnának hozzájuk, „csavarnak rajtuk még egyet”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.