2020. június 18., csütörtök

SZILÁGYI ÁKOS: LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁBÓL VÁLASZTÁSOS AUTOKRÁCIÁBA JUTOTTUNK

HVG360
Szerző: PUSZTA DÓRA
2020.06.18. 


Magyarországon ő használta először az illiberális demokrácia kifejezést. A liberális politikai elit legnagyobb hibájának a doktrinerséget tartja. Volt Oroszország-kutatóként nem az oroszokat, hanem a velük üzletelő magyar vezetőket látja veszélyesnek. Humora legendás, de mostanában kevesebbet nevet, és fáj neki, hogy ezzel az egész ország így van. Portréinterjú Szilágyi Ákos költő-esztétával.

HVG: KISZ-díjat kapott 1979-ben, amikor az ős-Beatrice zenekarral közös performance-okat rendezett. A kommunista ifjúsági kultúra és a punk ezek szerint kompatibilis volt?

Sz.Á.: Sokat köszönhetek ennek a KISZ-díjnak. Olyan volt, mint egy lórúgás. Átlendített a ló, vagyis a rendszer, a „létező szocializmus” túloldalára. A díjjal nyilván le akartak választani a rendszerellenes elemekről. Magam sem tudtam, hogy közben már én is annak számítok, javában gyűltek a III/III-as jelentések rólam és Fölöspéldány író-művész csoportunkról.

HVG: Mégsem tartozott a klasszikus szamizdatos ellenzékiek közé. Óvatosságból maradt a lázadása a művészet terepén?

Sz.Á.: Számos megfélemlíthetetlen igazságmondót és nagy művészt igen, de nagy formátumú politikust egyet sem adott a nemzedékem. A karakterébe ivódott a viszolygás a hatalomtól, nem tudta élvezni a politikai játékot, irtózott minden tekintélyi szereptől. Ez is oka annak, hogy a konszolidálatlan liberális demokráciából választásos autokráciába jutottunk, amelyet az utánunk következő, a politikát a legnagyszerűbb játéknak – futballnak – tekintő nemzedék hozott létre és ural mindmáig. Ez a gátlástalan hatalom- és vagyonszerzésben bizonyult nagynak, a mi nemzedékünknek szerényen be kellett érnie a kulturális értékteremtéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.