2020. június 18., csütörtök

VÍZI ÉLMÉNYPARK ÉPÜL GYŐRBEN 19 MILLIÁRDÉRT, MÉSZÁROS LŐRINCÉK VOLTAK AZ EGYEDÜLI PÁLYÁZÓK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2020.06.18.


A tervezettnél egymilliárd forinttal drágábban épülhet meg Győrben a vízi élménypark, ami így a kezdetben saccolt árnak bőven a duplájába fog kerülni. A kivitelező a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. lesz, amik közösen tettek ajánlatot. Rajtuk kívül senki nem pályázott a tenderen, így nem meglepő, hogy ők nyertek.

Már áprilisban kiderült, hogy az Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) építheti Győr új vízi élményparkját, miután az Euro Generál tulajdonosa, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Globál Nyrt. a tőzsdén bejelentette a hírt.

Az uniós közbeszerzési értesítőben most jelent meg az erről szóló hivatalos tájékoztató, amelyből az is kiderül, hogy a nettó 19,6 milliárd forintba kerülő létesítmény költségét előzetesen nettó 18,5 milliárdra becsülte az ajánlatkérő győri önkormányzat.

Az Euro Generál Zrt. és a FÉSZ tehát a becsült árnál 1,1 milliárd forinttal drágábban végzi el a munkát.

Persze ez az áremelkedés már elenyésző ahhoz képest, hogy két éve, amikor kihirdették a tervpályázat nyerteseit (a Rába Quelle Üzemeltető, Szolgáltató Kft.-t és az A1 Építésziroda Kft.-t, amelyek együtt nettó 740 millió forintért vállalták az új vízi élménypark, valamint a meglévő gyógy- és élményfürdő bővítésének megtervezését), még csak 8,5 milliárd forinttal számoltak. Ahhoz képest ugye most 11 milliárd forint drágulásnál járunk.

Igaz, a közbeszerzés eredményéről szóló mostani tájékoztató arra is kitér, hogy az önkormányzat a Modern Városok Program keretében nyújtandó forrásból kívánja megvalósítani a beruházást, így a szerződés hatálybalépésének feltétele az, hogy az állami támogatást megítéljék a városnak. A kormány és az önkormányzat pedig még nem írta alá a vonatkozó Támogatói Okiratot, “ezért a szerződés még nem lép hatályba”.

Ha meglesz rá a pénz, a projekt keretén belül a kivitelezők feladata lesz a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő (8 db termál- és gyerekmedencével, személyfelvonóval, 1278 m2 vízfelülettel) felújítása, bővítése, vízi élménypark kialakítása, a parkolási helyzet és a terület árvízvédelmének rendezése. Lesznek új medencék, új szaunaudvar, melegkonyhás önkiszolgáló étterem (közvetlenül fölötte a konyhával), új árvízvédelmi vonal, valamint automata öntözőrendszerekkel ellátott zöldfelület is. A beruházás műemléki védettségű épületet is érint, amelyet fel fognak újítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.