2020. július 29., szerda

UTÓLAG MAJDNEM FÉLMILLIÁRDDAL DRÁGULTAK A KORONÁS LIBLINGBESZERZŐ LÉLEGEZTETŐGÉPEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.07.29.


Az eredeti árnál cirka félmilliárd forinttal többet kóstált az államnak az a közel 200 darab lélegeztetőgép, amelyeket a CECZ Közép-Európai Kft. szerzett be még korábban.

Lélegeztetőgépek vásárlására eredetileg 3 251 553 euró értékben írt ki közbeszerzést a Semmelweis Egyetem (SE) a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet legelején.

Az egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelölte ki a beszerzés lefolytatására március 14-én. A tendert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás formájában, azaz bármilyen verseny nélkül nyerte el a CECZ Közép-Európai Kft; a szerződést március 16-án írták alá.

Ennek értelmében a CECZ-nek mintegy 56 nem invazív és 140 invazív jellegű lélegeztetőt kellett leszállítania a ferihegyi repülőtérre egy, illetve két héten belül.

A SE a Közbeszerzési Hatóság felé beszámolt a pályázat körülményeiről: nekik az egyetem azt mondta,

a “járványhoz kapcsolódó egészségügyi termékek piacán csak egy gazdasági szereplőt talált, aki feltehetően képes a szerződés teljesítésére”.

A szerződés múlt héten nyilvánosságra hozott módosítása azonban arról tanúskodik, hogy a CECZ-nek mégis akadtak problémái a szerződés eredeti elvárásainak teljesítésével. Így kérdéses, hogy eredetileg mennyiben volt indokolt a beszerző kiválasztása.

Noha a módosítás ténye csak júliusban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, a szerződés maga már április 23-án módosításra került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.