2020. augusztus 18., kedd

NAGYOT ROMLOTT A MELEGEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON A HARMADIK ORBÁN-KORMÁNY ÓTA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.08.18.


Az ILGA elnevezésű nemzetközi jogvédő csoport szerint tavaly egész Európán belül Magyarországon romlott a leginkább a helyzet az LMBT közösségek tagjaival szembeni ellenségesség szempontjából – számol be a Reuters, miután két szivárványos zászlót is letéptek önkormányzati épületről. Az akciókat az amerikai nagykövetség is elítélte. Lengyelországban rosszabb a helyzet, ott a homofóbia a kormánypárt ideológiájának fontos eleme – erről a Guardian ír. Az EUObserver portálon megjelent véleménycikk szerint az Unió magára hagyta LMBT-polgárait.

A legutóbbi magyarországi melegellenes incidensek

A New York Times is átvette a Reuters jelentését, miszerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tegnap nyilatkozatban figyelmeztetett arra: nem lenne szabad eltűrni a neonáci csoportokat, miután két szivárványos zászlót is letéptek önkormányzati épületről. Ezek voltak a legutóbbi magyarországi melegellenes incidensek. Pénteken egy „kemény maghoz tartozó” futballdrukkert vett őrizetbe a rendőrség ilyen cselekményért, vasárnap pedig Novák Előd, a Mi Hazánk elnevezésű szélsőjobboldali párt alelnöke távolított el egy szivárványos lobogót, és dobta azt egy kukába. Őt is őrizetbe vették. Az amerikai nagykövetség mélységes aggodalmának adott hangot az incidensek miatt. Hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás olyan alapjog, amit csak megfélemlítés nélkül szabad gyakorolni. „A neonáci vagy más gyűlöletcsoportokat egyetlen társadalomban sem kellene eltűrni” – szögezte le a diplomáciai képviselet.

A Reuters emberi jogi csoportok közlésére hivatkozva azt írja, hogy Magyarországon megnövekedett az LMBT közösségek tagjaival szembeni ellenségesség azóta, hogy Orbán Viktor 2018-ban elnyerte sorrendben harmadik felhatalmazását a kormányzásra. Az ILGA-ként rövidített leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális nemzetközi jogvédő csoport szerint tavaly egész Európán belül hazánkban romlott a leginkább a helyzet ebben a tekintetben, bár Magyarország még így is jobban áll, mint a legtöbb kelet-európai ország. Az EU-ban Lengyelországnak a legrosszabb a minősítése. Lengyelországban – állapítja meg a hírügynökség – a homofóbia része a kormányzó Jog és Igazságosság párt ideológiájának és választási stratégiájának. Varsóban vasárnap nacionalisták csaptak össze az LMBT-jogok védelmezőivel, és elégettek egy szivárványos zászlót – emlékeztet a Reuters, majd idézi Novákot, aki szerint nemzetközi összefogásra lenne szükség azon erők között, amelyek küzdelmet folytatnak a homoszexualitás úgymond biológiai zsákutcája ellen.

Mi a helyzet Európában?
Ugyanezt a kérdést átfogóbb keretekbe helyezve, „Európa nem védi meg LMBT polgárait” címmel jelent meg Rémy Bonny belga melegjogi aktivista véleménycikke az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon. Ebben az olvasható, hogy az elmúlt hét végén Lengyelországban LMBT-aktivistákat brutálisan megvertek a rendőrök. Csaknem ötven békés aktivistát őrizetbe vettek, és sokan megsérültek. Az Európai Bizottság azonban – írja Rémy Bonny – továbbra is hallgat az LMBT-közösség ellen az EU-ban növekvő mértékben tapasztalható erőszakról. Ez a közösség úgy érzi, hogy az Unió magára hagyta – teszi hozzá, és felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben ugyan több hangzatos nyilatkozat született, de EU-jogalkotásra nem került sor ebben a témában.

A szerző megírja, hogy a legnagyobb lengyel LMBT-jogvédő mozgalom egyik, Margot nevű aktivistáját kegyeletsértés címén azért vették őrizetbe, mert magasra tartott egy szivárványos zászlót egy Krisztus-szobor előtt. Néhány héttel korábban azért is előállították, mert egy kampányautóról eltávolított egy olyan posztert, amely azt hirdette, hogy az LMBT-emberek pedofilok. 

Így akarnak szórakoztatni a populisták

Szintén Lengyelországgal foglalkozik a londoni Guardian egyik cikke, amelyben két, Berlinben élő lengyel történész, Jarosław Kuisz és Karolina Wigura elemzi, hogy a demokrácia további lebontásának milyen lépéseire lehet számítani Lengyelországban most, hogy Andrzej Duda újabb államfői ciklusra kapott megbízást a kétfordulós elnökválasztás eredményeként. A szerzők megjegyzik, hogy a nemzetközi figyelem most jórészt Belaruszra irányul, de eközben a lengyel kormány tagjai olyan őszi napirendet ismertettek, ami az igazságszolgáltatás és a média függetlensége elleni további, egyidejű támadásokat vetít előre. Ez egybeesik az LMBT-közösség elleni intenzívebb nyomásgyakorlással. Azok a lengyel városokban tartott tüntetések, amelyeket az LMBT-aktivisták bebörtönzése ellen tartottak, nem párbeszédhez, hanem még több őrizetbe vételhez vezettek – írja a szerzőpáros.

A cikk emlékeztet arra, hogy Andrzej Duda, aki brutális retorikát alkalmazott, és az állami tévében is folyamatosan gyalázta kihívóját, az elnökválasztási kampány végén bocsánatot kért mindazoktól, akik úgy érzik, hogy ő, tetteivel vagy szavaival, megsértette őket. A Guardian szerzői nem értenek egyet azzal az értelmezéssel, hogy Duda valóban gyógyírt keres a lengyel társadalom polarizáltságára. Szerintük az elnök sokkal inkább Oscar Wilde tanácsát követi: mindig bocsáss meg ellenségeidnek, mert nincs semmi, ami ennél jobban zavarná őket.

A két lengyel szerző szerint amit Duda művel, azzal Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök módszereit követi, és a „populistainment” mesterségesen alkotott angol kifejezéssel jellemezhető, amely a populizmus és az entertainment, vagyis szórakoztatás szó összevonásából keletkezik, és arra utal, hogy a média a közönség figyelmének folyamatos lebilincselését szolgáló eszközzé, állandósult pódiummá válik a populista politikus kezében. A színpadias fellépést persze a politikusok már jóval korábban elkezdték, lásd a szaxofonozó Clintont és Berlusconi showbusinessét, és akkor kezdtek politainmentről beszélni. A populistainment ennek a továbbfejlesztett változata, amikor már nem demokratikus politikusok akarják fényezni valamiképpen a saját imázsukat, hanem a populisták folyamatos előadása homályosítja el magát a hagyományos politikai tevékenységet. A lapszemlét Kárpáti Jánostól hallották, köszönöm a figyelmüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.