2020. augusztus 18., kedd

SZÉLSŐSÉGES NARRATÍVÁK FOGSÁGÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2020.08.18.


Az online sajtó és a közösségi felületek jelentős része újrakezdte a rettegtetést a koronavírustól, megint egyre több a bombasztikus cikk és rémtörténet – ugyanakkor mára Magyarországon is igen erős véleménybázisa lett a járvány bagatellizálásának, bármilyen óvintézkedés megkérdőjelezésének.

A huszonegyedik századi tömegkommunikáció legfőbb szabálya, hogy a posztmodern médiatérben csak az az inger él túl, amely a valóságértelmezés két végpontjának valamelyikéhez gravitál. Bármilyen jelenséghez is szólsz hozzá: abszolutizáld, vagy tagadd le – és garantáltan uralni fogod a pillanatot. Így vált a magyar belpolitika a NER vagy O1G dilemmájává, ennek szellemében kell Amerikának Donald Trump és a Black Lives Matter között választania, e nyomvonalon válnak szét hisztérikus karanténtálibokra és megátalkodott járványtagadókra a nyugati civilizáció társadalmai.

Ma több igazolt fertőzött van Magyarországon, mint amikor az ellenzék kijárási tilalmat követelt Budapestre, több igazolt fertőzött van, mint amikor Orbán Viktor engedett a nyomásnak, és bezáratta az iskolákat – most valahogy mégis meccseket rendeznek, tömve vannak a strandok és az éttermek, miközben a vírusról továbbra sem lehet tudni szinte semmit. Úgy tűnik, a pánikot könnyelműség követi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.