2020. augusztus 30., vasárnap

VIROLÓGUS: NAGYON MEGNŐTT AZOK SZÁMA, AKIK HISZTÉRIÁNAK TARTJÁK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT

NÖVEKEDÉS BLOG
Szerző: HAIMAN ÉVA / NOVEKEDES.HU
2020.08.30.


Eddig 450 olyan, már ismert hatóanyagot teszteltek a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjában, amelyről világszerte azt feltételezték, hogy alkalmas lehet az új típusú koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására. Ezek közül a kutatók egyelőre 5-öt találtak ígéretesnek, olyannak, ami nagyon jó hatásfokkal tudta csökkenteni a vírus fertőzőképességét, laborkörülmények között. Eggyel hamarosan a klinikai vizsgálatok is megkezdődnek – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Jakab Ferenc, a laboratórium vezetője, aki a magyar fejlesztésű gyógyszerhez is nagy reményeket fűz. A virológus professzor ugyanakkor elkeserítőnek és rendkívül veszélyesnek tartja, hogy nálunk is felerősödtek a vírus- és járványtagadó, valamint az oltásellenes hangok.

Mostanra egyértelműen lazult a koronavírus-járvány első hullámában tapasztalt fegyelem, és már látszanak is ennek a következményei.

Igen, sajnos sokan valóban nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések. Azt, hogy eddig kevés volt a beteg, azt nem a felelős magatartással magyarázzák, inkább azoknak az egyre erősödő hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat.

Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát.

A vírus- és járványtagadók mellett, azokkal vélhetően nagy átfedésben szép számban vannak oltásellenesek is. Nálunk ugyan egy felmérés azt mutatta, hogy többen oltatnák be magukat, mint akik nem, de vajon kell-e attól tartani, hogy az oltásellenesség erősödése akadályozhatja a járvány megfékezését?

Egyértelműen. Ahogyan világszerte, úgy hazánkban is érződik ennek a negatív hatása, ami szintén rettenetesen nagy baj. A laikust, aki kevésbé ismeri a mikrobiológia történetét, meg lehet győzni az oltások veszélyeiről, mert nem is gondolkodik el azon, milyen sok végzetes betegség leküzdését köszönhetjük kizárólag a védőoltásoknak.

Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt.

Mennyire látja reálisnak, hogy akár már az idén elkészül legalább egy biztonságos koronavírus-elleni vakcina, amit aztán nagy tételben el lehet kezdeni gyártani?

Jelen pillanatban 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik.

Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére meglesznek, ami alapján már engedélyezni lehet az oltóanyagot, és meg lehet kezdeni a tömeggyártást.

Talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása.

Ez nagyon fontos lépés lesz, mert továbbra is a védőoltás az egyetlen valós megoldás a járvány megfékezésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.