2020. augusztus 30., vasárnap

KÁSLER SZERINT A KORMÁNY MINDEN SEGÍTSÉGET MEGAD A TANÉVKEZDÉSHEZ, A PEDAGÓGUSOK SZERINT EZ NEM IGAZ

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2020.08.30.


Kásler Miklós EMMI miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a tanévkezdésről: szerinte a minisztérium által javasolt járványügyi előírásokat nagyon komolyan kell venni, és lehetséges is teljesíteni őket. A pedagógus szakszervezetek véleménye ennek ellentmond.

„Kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni”

– idézi Kásler vasárnap reggeli szavait az MTI. Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelezte nyílt levélben, miért nem lehetséges az EMMI által javasolt eljárás betartása: a szakszervezet szerint többek közt elfogadhatatlan az, hogy a kormány csak ott ajánlja a maszkviselést, ahol nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, ugyanis a legtöbb magyar osztályterem kicsi ehhez, és nincs lehetőség az efféle szabályok betartására.

Az EMMI erre a kifogásra annyit reagált, hogy valójában a tantermekben nem is kell tartani a másfél méteres távolságot, csak a közösségi terekben – ugyanis az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság. A közösségi terekben viszont a különböző osztályokba járó gyerekek is keveredhetnek egymással.

Kásler azt is bejelentette, hogy ha egy köznevelési intézményben megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.