2020. október 26., hétfő

45 PERCEN ÁT VITATKOZTAK EURÓPA VEZETŐI ORBÁNNAL A "GENDER" SZÓRÓL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.10.26.


Az EU-s csúcstalálkozók zárt ajtók mögött zajlanak, és néha annyira komolyan veszik a titkolózást, hogy a tagállamok vezetői még a mobiljaikat se vihetik be a terembe – a legutóbbi, október 15-16-án tartott tanácskozáson is volt ilyen szakasz, amikor a Brexitről volt szó. A titkolózás ellenére mindig szivárognak ki információk arról, hogy miről volt szó, ki mit képviselt, de nyilvános jegyzőkönyv sosincs. Csak a „tanácsi következtetések” nevű dokumentumot adják ki a végén, és a viták sokszor ennek aprólékos szövegezésén mennek.

Éppen ezért számít különleges alkalomnak, hogy egy részletes beszámolóhoz jutottunk az októberi csúcson történtekről, amelynek második napján, 16-án délelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt a vita egyik főszereplője.

Addigra túl voltak az állam- és kormányfők a három legkeményebb témán: a Brexiten, a klímaváltozás elleni küzdelem 2030-as vállalásain, és a járványhelyzet megvitatásán. A pénteki tárgyalások elsősorban külpolitikáról szóltak, például a decemberre tervezett Európai Unió - Afrikai Unió csúcstalálkozó előkészítéséről. Néhány pontban össze kellett foglalni, hogy mit vár az EU a találkozótól. Sima ügynek tűnt ez a rész, az erről szóló szöveget a tagállamok brüsszeli követei már előre megtárgyalták. Mégis komoly vita lett két szó miatt, és végül jóval több időt töltöttek az afrikai szerződés megvitatásával, mint például a belarusz helyzet értékelésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.