2020. október 26., hétfő

VÍRUS IDE, VÍRUS ODA, A FOCI NEM ÁLLHAT MEG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.10.26.


Tombol a járvány, veszélyben a gazdaság, közben a foci zavartalanul folyik Magyarországon. Trump ugyan nem Hitler, de félelmetes, ami Amerikában történik. Nemzetközi lapszemle.


A Financial Times volt budapesti tudósítójának blogjában, a Perspective Budapest blogban a Covid-19 legfrissebb magyar adatainak értékeléséről olvashatunk. Például, hogy tavasszal két hónap alatt értünk el olyan fertőzöttségi mutatót, mint most szombaton egy nap alatt, hisz 24 óra során a 3000-es küszöböt is megugrotta Magyarország. S 50%-kal nőtt a fertőzések száma az egy héttel korábbi adatokhoz képest is. Kunszentmiklóson legalább 80 család van karanténban, a helyzet hasonlóan rossz máshol is, s még élünk! – számolnak be barátai a szerzőnek, Kester Eddynek. Aki nem csodálkozik azon sem, amikor azt írják ismerősei, a hivatalos adatoknál a valós helyzet sokkalta rosszabb lehet. S azon sem csodálkozik, hogy a múlt héten a Fradi - Újpest meccsen 16 ezren lehettek. Foci must go on – írja, noha ő valóban nem focirajongó, de úgy látja, bármi is történjék, a focinak, mint a shownak, mennie kell! Ám újabb aggály: a gazdaságnak is mennie kellene, márpedig ennyi beteggel aligha fog. A maszkviselés ugyanis kevés, a távolságtartás legalább ilyen fontos. Nem mellesleg az egyre romló magyar adatok kivétel nélkül szerepelnek csaknem minden, ezzel foglalkozó nemzetközi anyagban.

"Amerika elvesztette emberi arcát" Trump elnöksége idején

Erika Jacoby, azaz Jákobi Erika gyerekként tapasztalta meg a 30-40-es években, mit jelent zsidónak lenni Magyarországon. A USA Today, illetve a Delaware News portálon megjelent cikkben a 92 éves magyar Holokauszt túlélő nemcsak arról beszélt az őt kérdezőnek, hogyan verték meg a bátyját, vagy vágták le erőszakkal a nagyapja szakállát és miért nem mehetett vasárnaponként a Városligetbe csak azért, mert pusztán a jelenléte provokációnak számított. 44-ben Auschwitzba került, de túlélte és onnan már csak pár év választotta el attól, hogy álmai földjére, Amerikába kerülhessen. Azt hitte, ez tényleg a földi paradicsom, mindaddig, amíg Trump nem került hatalomra. Elnöksége óta egyre több hasonlóságot vélt felfedezni az akkori Magyarországgal. Ugyan úgy fogalmaz, nem akarja ő Amerikát a 40-es évek Európájához hasonlítani, akárcsak Trumpot sem Hitlerhez. Ám amikor Trump kiváló embereknek nevezte a Charlotesville-ben menetelő nácikat, amikor nem ítélte el a rasszizmust, amikor gyűlöletbeszéde és idegengyűlölete táptalaja lett a félelemnek és a félelmetes cselekedeteknek, s amikor a Bibliát úgy lengette a kezében, mint egy harcos a fegyverét, nos, azóta nem tud nyugodtan aludni. Épp úgy, mint kislány korában és a háború idején. Mert tudja, mit jelent az, amikor a hadsereget a saját népe ellen veti be az ország vezetője, és azt is, amikor nyíltan, kérkedve viselnek fegyvereket az utcán. Erika úgy látja, Amerika elvesztette méltóságát és emberi arcát, s ezért Trumpot teszi felelőssé. A véleménycikket Erika félelmeiről a Delaware-i Jogtudományi Egyetem professzora, Alan Garfield írta.

Nyilatkozat az abortusz elítéléséről

Magyarország is csatlakozott ahhoz, az amerikai külügyminiszter által kezdeményezett, ún. Genfi Nyilatkozathoz, amely az ENSZ 30 más országával (például Indonézia, Brazília, Egyiptom, Uganda) egyetemben az abortuszt elítélve a fogantatástól való élet, a hagyományos családfogalom és az egyetemes egészségügyi ellátás mellett tesz hitet – tudtuk meg a Kentucky Today összefoglalójából. A Mike Pompeo nevével fémjelzett Nyilatkozat tulajdonképpen üzenet az ENSZ-nek, hogy minden ország maga dönthessen az ilyen ügyekben, és a külügyminiszter ehhez egyébként azt is hozzátette, hogy nincs olyan nemzetközi megállapodás, amely az abortuszt megtiltaná, illetve deklarálná, hogy az élet a fogantatással veszi kezdetét. Ez a nyilatkozat tehát történelmi léptékű, és ernyője alá legalább 1,6 milliárd ember tartozik.

Szijjártó tovább feszíti a húrt Ukrajnával

A magyar külügyminiszter a „Magyarok Ukrajnáért Párt”-ért illetve Beregszász polgármesteréért kampányolt a választás napján - adta hírül az Ukrinform. Az Európai Szolidaritás Párt képviselője jelezte is Szijjártó Péter kampányát az ukrán külügyminisztériumnak, azonnali reagálást követelve. Nem sokkal ezután a külügyminisztérium a honlapján kiadott egy közleményt, miszerint Szijjártó kampánya az ukrán választásokba való közvetlen beavatkozást jelenti, és példátlannak tartja ezt a cselekedetet egy európai uniós ország külügyminiszterétől.

Az SZFE melletti tüntetés világszerte téma

A Deutsche Wellétől kezdve a France 24-en át a Reutersig számos hírügynökség és sajtóorgánum számolt be az október 23-i budapesti tüntetésről, amelyen – mint írják, több mint 10 ezer ember vett részt, hogy tiltakozzanak az SZFE autonómiájának megszüntetése ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.