2020. október 26., hétfő

ISKOLAI ERŐSZAKBÓL ISKOLÁN KÍVÜLI ERŐSZAK LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.25.


Szép estét mindenkinek! Tegyük félre egy kicsit a koronovírust, mert úgy hiszem, hogy már mindenkinek elege van belőle. Beszéljünk egy kicsit az iskolaőrségről és annak eredményeiről. A 444 egy cikkben összefoglalta azt, amit eddig lehet tudni annak sikerességéről, noha abban semmi olyan nem szerepelt, amire nem lehetett volna számítani már annak bevezetése idején. Ugyan az iskolaőröknek egyes helyeken van valamiféle elrettentő szerepük, de a problémát nem oldják meg, hiszen ezen viták, verekedések és támadások nem oldhatóak meg csupán azzal, ha egy iskolaőr oldalép és megállítja az elkövetőt. Minden hasonló esetnek megvan a magyarázata, a háttérben meghúzódó – ezúttal nem Gyurcsány-szál – és sokszor mélyen gyökerező probléma. Ez a probléma lehet frusztráció, gondok a családban vagy magukkal hozott viselkedészavarok. Ezek egyikét sem tudja egy iskolaőr megoldani, de nem is ez a feladatuk.

Ezeket a problémákat akkor lehetne megoldani, de legalábbis lehetne javítani a helyzeten, ha egy iskolapszichológus, az osztályfőnök és adott esetben egy családsegítő is tevékenykedne az adott ügyekben. Ezek a szakemberek megtalálhatnák az agresszió kiváltóját, megpróbálhatnának segítséget nyújtani, ami hosszú távon akár megoldást is hozhat. Igen ám, de ehhez pénzügyi forrásokra és szakemberekre is szükség lenne, nem beszélve a logisztikáról és egy jól kidolgozott tervről. Mégis csak egyszerűbb egy volt rendőrt beöltöztetni iskolaőr egyenruhába, hogy aztán ő intézkedjen. Olcsóbb, nem kell szakembereket külön kiképezni, nem kell a stratégiával és a logisztikával törődni. És még csak azt sem lehet mondani, hogy nincs látszatja a dolognak, hiszen több ember elmondása szerint is kezd kiszorulni az iskola falai közül az erőszak egyes helyeken.

Csak hogy attól még, hogy az erőszak kiszorul, nem azt jelenti hogy el is tűnik. A kiszorulás azt jelenti, hogy más helyekre tevődik át, ahol talán még veszélyesebbek is az ilyen esetek, hiszen egy buszmegállóban vagy egy parkolóban nincsenek ott a diáktársak vagy a tanárok, hogy egy esetleges konfliktus idején a megtámadott fél segítségére siessenek. Egy támadás sokkal súlyosabbá fajulhat, hiszen ha nincs ott, aki határt szabjon ezeknek, akkor addig tart, ameddig a támadó úgy nem gondolja, hogy elérte a célját. Nem beszélhetünk – még – halálos verekedésről vagy öngyilkosságba torkolló bullyingról, de nem kizárható, hogy a közeljövőben ez is elő fog fordulni. Ez nem az iskolaőrök hibája, hanem azoké, akik csak a látszatmegoldást tartják fontosnak, de a gyermekek valódi védelmét már nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.