2020. október 18., vasárnap

A KÍGYÓ RAVASZSÁGÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: JANE ROE
2020.10.16.


Áder János köztársasági elnök 2020. október 5. napján a Kúria elnökének dr. Varga Zsolt Andrást javasolta. Dr. Varga Zs. András a jelölést annak ellenére elfogadta, hogy bár 2020. július 3. napjától bírói kinevezéssel rendelkezik, bírói szolgálati jogviszonya jelenleg szünetel, bíróként soha nem ítélkezett. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága 9 igen és 2 nem szavazattal támogatta jelölését.


Az Országos Bírói Tanács (OBT) október 9-én meghallgatta és 13 nem, 1 igen szavazattal nyilvánított előzetesen véleményt a jelölt személyéről, jelölését tehát nem támogatta. Az OBT 120/2020. (X. 9.) számú határozatának indokolása szerint dr. Varga Zs. András „korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott. Dr. Varga Zsolt András jelöltté válását két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön.”

Az OBT konzekvens és bátor kiállása ismét tiszteletet parancsol, míg dr. Varga Zs. András a fentiek ellenére nem lépett vissza, továbbra is mer nagyot álmodni.

Mégis milyen jogszabály-módosításokkal juthattunk el odáig, hogy egy bíróként soha nem ítélkező jelöltet javasol a köztársasági elnök a Kúria elnökének?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.