2020. december 18., péntek

KÖTELEZŐ LESZ AZ ÚJ AUTÓKBAN A DIGITÁLIS RÁDIÓ, CSAK ÉPPEN DIGITÁLIS MŰSOROKAT NEM LEHET MAJD FOGNI VELE

TELEX
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2020.12.18.


A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, melynek értelmében hétfőtől minden újonnan forgalomba helyezett magyarországi autóban gyárilag olyan rádiót kell építeni, amely alkalmas digitális rádiós műsorszolgáltatások vételére. A hír az ilyen rádiók gyártóit aligha lepte meg, ezek ugyanis nagyrészt képesek az ún. DAB+ technológiájú digitális csatornák vételére, abból a szempontból viszont mindenképpen érdekes, hogy Magyarországon szeptember eleje óta nincs olyan adás, amit ezeken a csatornákon lehetne hallgatni – írja a hvg.hu.

Miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem hosszabbított szerződést az Antenna Hungáriával, szeptember 6-ára virradóra az állami szolgáltató lekapcsolta a digitális műsorszórást. A döntést azzal indokolták, hogy nem mutatkozott tényleges piaci és hallgatói igény a digitális rádiózásra Magyarországon, ami bizonyos szempontból talán igaz is volt, az ilyen adások fogásához ugyanis digitális rádióra volt szükség, ami sokak számára jelenthetett akadályt. A Media1 ugyanakkor a vonatkozó cikkében kiemelte, hogy egyes vélemények szerint az NMHH-nak nem is igazán volt érdeke az, hogy segítse a technológia elterjedését. A digitális műsorszórásra nem jellemző az analóg technológiánál meglévő frekvenciaszűkösség,

vagyis ha népszerűvé vált volna Magyarországon, kisebb beleszólásuk lett volna abba, hogy ki indíthat rádiót...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.