2020. december 11., péntek

MAGYARORSZÁG MARADÁSA AZ EU-BAN ROSSZABB EURÓPÁNAK, MINT A BREXIT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.12.11.


„Mi rosszabb Európának: Nagy-Britannia távozása, vagy Magyarország maradása?” – ezzel a címmel közölte a Der Tagesspiegel Timothy Garton Ash még az Európai Tanács ülése előtt írt cikkét, amelyben a neves brit történész arra jut, hogy az utóbbi jelenti a nagyobb veszélyt. A pénzt elveszik, de arra akarják költeni, amire akarják, ami „Magyarországon azt jelenti, hogy az uniós pénzeket Orbán egyre kevésbé demokratikus rezsimjének fenntartására fordítják, nem is szólva családjáról és barátairól” – mutatott rá.


Az Oxfordi Egyetem Európai Tanulmányok professzora a Brexitről megállapítja, hogy a kilépés tényleges hatása és jelentősége majd öt-tíz év múlva lesz világos, amikor már talán az EU is egészen másként fest, és még az sem lehetetlen, hogy addigra az Egyesült Királyság már nem is létezik majd, hiszen a skótok majd még csak később döntik el népszavazáson, hogy milyen utat választanak – olvasható a Der Tagesspiegelben. A szerző részletekbe menően elemezte, hogyan jutott el Nagy-Britannia a Brexithez, mi a helyzet ma, és mi szolgálná valóban London érdekeit az adott helyzetben.

Csalóka remény, hogy az EU Brexit utáni jövője nem a briteken múlik, hanem Európa csatornán túli részén. A tagállamokban már nem is igen beszélnek a Brexitről, egyrészt mert mindenki torkig van vele, másrészt mert az EU újra két hatalmas válság előtt áll, és puszta illúzió, hogy a brexit nyomán a többi tagállam újabb lépéseket tehet az integráció felé – írta a történész. Szerinte a csúcs – és a költségvetési csomag elfogadása – előtt feltétlenül le kell győzni a lengyel és magyar vétó-fenyegetést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.