2020. október 2., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/40. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2020.10.02.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Beteg demokrácia

Ez év március 30-án a parlament kizárólag kormánypárti szavazatokkal elfogadta a felhatalmazási törvényként emlegetett jogszabályt (hivatalos nevén A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényt). Az ellenzék a kapcsolódó vitában erejéhez mérten teljesített: egyetlen érdemi javaslatot tett, amennyiben időkorlát kijelölését kérte, de a kormánypárt elutasította.

Nem telt el egy hónap, amikor Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a CT24 nevű cseh közszolgálati televízió vitaműsorában kijelentette, hogy Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal. „Egyelőre nem aggódom” – válaszolta Věra Jourová a műsorvezető felvetésére, sőt elmondta, hogy találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket.

Jourová már akkor hangsúlyozta: a járvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.

Varga Judit igazságügyi miniszter akkoriban a bizottság alelnökének kijelentésére közösségi médiaoldalán reagált: „Talán informálhatná véleményéről Donald Tusk néppárti elnököt és a kórus többi tagját is. Ha már a bizottság alelnöke is ezen a véleményen van, akkor bizonyosan elvárhatjuk, hogy a magyar jogállamiságért aggódók állítsák le azt a nemzetközi dezinformációs kampányt, miszerint a magyar koronavírus-törvény a diktatúra előtt egyengeti az utat!”...

Trencsényi László: Beszélgessünk a közművelődésről

Vásárhelyi Mária: Szemek a láncban


Évszázadok óta a diktatúra egyik, ha nem a legfontosabb jellemzőjeként emlegetik, ha a hatalom rendre nem tartja be a minden állampolgárra kötelezően vonatkozó törvényeket, és olyan jogszabályokat alkot, amelyek a közjóval szemben kizárólag egy szűk hatalmi elit érdekeit képviselik. Ezekben a rendszerekben, bár formálisan léteznek, valójában nem működnek azok az intézmények, amelyek feladata a hatalom törvényes működésének kontrollja lenne. Helyesebben működnek, csak a hatalom ellenőrzése helyett a törvénytelenségek legitimálását tekintik feladatuknak...

Krajcsír Lukács: Beáldozhatók – az ujgurok tragédiája

Váncsa István: Pazarló? Fölösleges?

Hanák András: Justice Ruth Bader Ginsburg

Gadó Gábor: Sztrájk az Alkotmányért

Ludassy Mária: A közvetítésnélküliség mítosza

(J. J. Rousseau vallomásai)

Tódor János: „Ezek mindenre képesek”

Kenesei István: Levél a miniszterhez

V I S S Z H A N G

Huszár Ágnes: Belarusz barátunk

P Á R A T L A N

Konrád Gyula: KÖZSZOLGÁLATISÁG

B. I.: RETYE­RUTYA

(nyerges): EZT OLVASOM

ICs: VIRÁG A KERTBE?

Lévai Júlia: MELLÉVEZÉNYELVE

-átkai: TÁNCREND

Lantai András: NYUGALOM

Lázár György: ŰR­TURIZMUS

simi: KINEK HIGGYÜNK?

Szilasi György: ZSÍR!

ivcsa: VISSZA A SZABADBA

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.