2020. november 1., vasárnap

NAGY POFON A SZARNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.11.01.


...templomromboló időket él a miniszterek elnöke, ezért aztán szemrebbenés nélkül önti a mi adónkat az egyház felvirágoztatásába. Tényleg sokkal fontosabb egy ország életében az, hogy jó sok templom és focistadion legyen, mint az, hogy legyen hely az idősotthonokban azoknak, akik már nem képesek méltó életet élni segítség nélkül, fontosabb, mint az, hogy a nővéreknek ne kelljen a dupla műszak után takarítást vállalniuk azért, hogy kijöjjenek a fizetésükből, fontosabb, mint megfelelő támogatással segíteni a beteg családtagjukat ápoló, ezért munkát vállalni nem tudó embereket. Fontosabb, mint segíteni azoknak a családoknak, melyek elveszítették a válság miatt a jövedelmüket. Fontosabb, mint a huszonezer forint nyugdíjból vagy rokkantellátásból élők pénzét megemelni annyira, hogy ne haljanak éhen. Fontosabb, mint megfizetni a könyvtárosokat, a szociális munkásokat, fontosabb, mint légkondicionálóval felszerelni a műtőket, méltó pihenőt kialakítani a mentősöknek, tűzoltóknak, netán normálisan megfizetni őket. Tényleg létezik Orbán Viktor fejében egy fontossági sorrend, de annak az első húsz helyére az ország lakóinak életminősége, egyáltalán, az élete csak a propaganda szintjén fér be, a valóságban nem. Mindezekkel együtt természetesen Brüsszel rohadjon is meg, de azért küldje a pénzt. És persze Brüsszel ne ugasson bele Orbán Viktor dolgába, ha már mi, akiknek a pénzéből nagyvonalúskodik, szintén nem szólhatunk bele semmibe. Hányok.

Az a helyzet, hogy véleményem szerint az Orbán-rezsim sokkal többet ártott a külhoni magyaroknak, mint bárki a történelem során. Akkor is így gondolom ezt, ha sok külhoni magyar most még nem látja, mekkora pusztítás fog maradni a horda elvonulása után. Pontosan ugyanezt gondolom a vallással kapcsolatban is. Az elmúlt évtizedekben senki ilyen károkat nem okozott a hívő embereknek. Nem a divatkeresztényekről beszélek, hanem azokról, akik nem aggatják magukra a vallást, mint egy bazári kösöntyűt, hogy mindenki messziről lássa, hanem azokra gondolok, akik valóban, lelkükből hívők. Sok ilyen van. Minden vallásban vannak ilyenek, ők azok, akik aligha fognak ezekben a templomokban megfordulni mostanában. Azonban ezzel a nyíltszíni összeborulással az egyház és a kormány között bizonyosan sikerül elérni azt, hogy akik eddig természetesnek, mindenki elemi jogának és magánügyének tartották a hitet, lassan összekeverik a kirakati vallásossággal. Ez pedig nagyon kártékony dolog, és konfliktusforrás. És nem, nem a magyar társadalom változott meg, nem az emberek lettek rosszabbak. Az Orbán-rezsim pusztításának eredményét láthatjuk. Itt is. Most is.

Úgy fest, a járvány nem lassít még akkor sem, ha templomokkal és stadionokkal próbálják az útját állni Orbánék. A kormány az egyéni védekezésre számít, amúgy is megmondták a magyaremberek a nemzeti inzultációban, hogy az országnak működnie kell. Tehát működik. Lehet menni meccsre például, az mindennél fontosabb. Engem nem is zavarna, ha utána a szurkoló két hét szigorú karanténban várná ki, hogy sikerült-e megfertőződnie. De nem várja ki, boltba megy, utazik a buszon, bemegy a munkahelyére, jár-kel és ha úgy van, hurcolja a vírust. Körülöttünk már minden ország szigorú intézkedéseket léptetett életbe. Tegnap este éppen Boris Johnson jelentette be, hogy Anglia december másodikáig bezár. Nem arról van szó, hogy én örülnék, ha nálunk is szigorítások lennének. Örülne a bánatos franc, szörnyű az. És szörnyű az is, ha leáll a gazdaság. Csakhogy akkor is le tud ám állni a gazdaság, ha a dolgozók megbetegszenek, ne adja isten, meghalnak. És azt nehezebb lesz újraindítani, az elveszített egészséget, életet pedig nem lehet pótolni.

A pártmédia arról mesél, hogy Horvátországban már stadiont nyitottak a covidos betegek elhelyezésére és összeomlik az ellátórendszer, de arról nem nagyon beszélnek, hogy a magyar rendszer meddig fogja bírni a terhelést. Ehhez képest szombat éjjel 23:01-kor hozta le az MTI a hírt:

"Az állami kórházak vezetőinek kiválasztására javaslattevő bizottságot kért fel a Magyar Tudományos Akadémia képviselőjének vezetésével a kormány – értesült az MTI szombaton.

A bizottságba meghívták Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több szaktekintélyt az egészségügy területéről.

Az MTI információja szerint a javaslattevő bizottság tagja lesz: Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati kar dékánja és Müller Cecília országos tisztifőorvos."
(MTI)

Az azért feltétlenük fontos kérdés, hogy miért a járvány közepén, szombat éjjel jutott eszébe bárkinek ez a nagyszerű ötlet? Most van a legjobb alkalom lecserélni a kórházak vezetését? A kórház nem egy busz, hogy az egyik sofőrt kivesszük, a másik beül és minden megy tovább, az utas észre sem veszi. A kórház egy komplex rendszer, ott emberek összehangolt munkája zajlik, egy vezetőváltás óhatatlanul meg fogja akasztani a működést. A mostani kórházvezetőket már az Orbán-kormány nevezte ki. Lehetnek alkalmasak és lehetnek alkalmatlanok, de hogy a magyarországi járványhelyzetet nem az ő csereberélésük fogja megoldani, az teljesen biztos. Ha cserére volt szükség, azt nem most kellene meglépni, fél éve kellett volna. Ha túlterhelődnek a kórházak a kormány elbaszott járványkezelése miatt, arról nem a kórházak vezetői és nem az egészségügyi dolgozók tehetnek, hanem csak, kizárólag és egyértelműen a magyar kormány. Legalább nyolc hónap idejük lett volna felkészíteni az egészségügyet és az országot a második hullámra. Ha nem sikerült megfelelően, akkor bizony nekik kell elvinniük a balhét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.