2020. december 16., szerda

BŐSÉGES NYUGDÍJPRÉMIUM VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN? - AZÉRT ERRE A PÉNZRE MÉG NE IGYON ELŐRE SENKI!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.16.


A jegybank friss prognózisa szerint jövőre akár 6 százalék, a választás évében pedig 5,5 százalék lehet a magyar gazdaság növekedése. Azok a nyugdíjasok, akiknek járandósága meghaladja a 80 ezer forintot, így 50 ezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak jövőre. Legalábbis elvben.


Meglehetősen emlékezetessé vált, hogy a nyáron a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György azzal számolt, hogy végül 0,3-2 százalékos lehet az idei növekedés. A friss jegybanki évértékelőben (ennek teljes videója itt nézhető meg) Matolcsy levezette, hogy bár az idei visszaesés akár 6,5 százalékos is lehet, a jegybanknak mégis igaza volt.

Az elnök úgy gondolja, nem volt előre látható, hogy a járványnak lesz második hulláma is. Az pedig önmagában 3 százalékkal vetette vissza a magyar GDP-t. Egy százalékos mínuszt hozott, hogy a kormány nem talált ki plusz munkálatokat (Matolcsy a német kormányt állította példának, amely ilyen nehéz időszakban például kifesteti az iskolákat). További 1,5 százalékos a visszaesés a jegybanki kalkulációhoz képest az állami beruházások elmaradása miatt. Az MNB elnöke mindemellett még az elhibázott lakáspolitika (erről korábban komoly bírálatot tett közzé) „helyreigazításának” hatását említette még. Ez szerinte a GDP 0,5-0,6 százalékos növekedésének elmaradását hozta.

Az elnök a magyar gazdaság fekete esztendejének nevezte az ideit: mint mondta 100 év alatt ez lesz az ötödik legrosszabb. A továbbiakban viszont – mint az a prognózisból is látszik – már minden jóra fordulhat. Matolcsy viszont kifejtette: ami jó volt az elmúlt 10 évben, nem lesz elegendő a jövőben. (Ha tehát mégsem sikerülnének annyira gyönyörűre a számok – tesszük mi hozzá –, már kész is lehet az indoklás.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.