2020. december 16., szerda

BÍRÓSÁG KÖTELEZI A TATAI ÖNKORMÁNYZATOT, HOGY KIADJA A POLGÁRMESTER TITKOS LEVELEZÉSÉT A TÓPARTI SZÁLLODAÉPÍTÉSRŐL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.12.16.


Ítéletet hozott a Tatabányai Járásbíróság, melyben arra kötelezi Tata jegyzőjét, hozza nyilvánosságra Michl József fideszes polgármester levelezését, amit az Öreg-tó partjára szállodát tervező beruházóval folytatott titokban.


Az ügy előzménye, hogy az állam által előszeretettel támogatott Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon májusban jelentette be: 120 szobás luxusszállodát építene a tataiak közkedvelt helyszínének, az Öreg-tónak a partjára. Ez azonban komoly ellenállást váltott ki, a helyiek ugyanis féltik a tó környezeti értékeit, amelyeket olyan jelentős nemzetközi garanciák védenek, mint például a Natura2000 és a Ramsari-egyezmény (a tó partja pedig egyébként is természetvédelmi terület), hiszen minden évben itt telel át több tízezer vadlúd. Emellett a műemlék- és városvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen az Avalon a tóparton álló Esterházy-istálló műemlék épületét étteremmé alakítaná át, maga a szálloda pedig mérete és megjelenése miatt is kilógna a barokk történeti település egységéből.

Mivel épp a természeti táj és a város összefonódása jelenti Tata különlegességét, a civilek mellett több szakmai szervezet (pl. Magyar Madártani Egyesület, ICOMOS műemlékvédelmi szervezet stb.) is hangsúlyozta: elég lehet egy kis beavatkozás is ahhoz, hogy ez az érzékeny egyensúly visszafordíthatatlanul károsodjon.

A szóban forgó titkos levelezés a tavaszi veszélyhelyzetig nyúlik vissza, amikor Mich József polgármester a képviselő-testületet megkerülve, egymaga hozott határozatot arról, hogy az Avalon által felvásárolt telkeket kiemelt fejlesztési területként kezeli a város,

a területre vonatkozó szigorú szabályok (pl. kismértékű beépíthetőség) ugyanis így a beruházó igényei szerint változtathatók.

Ez óriási közfelháborodást váltott ki, ennek ellenére azonban a polgármester a mai napig nem hozta nyilvánosságra, hogy a befektető kérése pontosan mire irányult, vagyis a Tata történelmi belvárosát alapvetően meghatározó, azt jelentősen megváltoztató beruházás érdekében milyen rendeleti módosítást szeretne elérni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.