2020. december 16., szerda

EZEK NÁCIK? MÁR BOCSÁNAT...

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.16.


Mint egy csínytevő kisdiák, hogy ne állítsák őt a sarokba – jaj, hányszor álltam ott, a kályha mögött – már másodszor kért bocsánatot Deutsch Tamás Manfred Weber néppárti vezetőtől, és mindenkitől, hogy olyan csúnyán beszélt. (Tudják, gestapózott, ÁVH-zott.) Sőt, ha jól számolom, már harmadszor kért elnézést – legalábbis az ő közlése szerint. Állítása alapján, ugyanis már az inkriminált mondat elhangzásának másnapján megkövette Webert, bár erről a magyar nyilvánosságot akkor elfelejtette értesíteni. Olyannyira elfelejtette, hogy nyilatkozataiban inkább megerősítette mondatait – ha jól emlékszem, valamiféle kettős mércéről mesélt.


Hogy mi, vagy ki késztette a magyar EP-képviselőt bűneinek megvallására, nem tudhatjuk. Feltehetően Orbán Viktor áll a szándék mögött. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Angela Merkel egyenesen feltételül szabta a végső megállapodás, a kompromisszum megkötése előtt. A Fidesz politikájára és politikusaira ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy bármiben nyíltan meghátráljanak, horribile dictu bocsánatot kérjenek. A konkrét esetben – ráadásul – azért is különös a gesztus, mert a nácizás pontosan beleillik a kormánypárt újabban követett kommunikációjába. Elég, ha csak Orbán vagy Demeter Szilárd kijelentéseire gondolunk.

Nehéz tehát Deutsch esetében is véletlen és ügyetlen szóhasználatra gondolni, nagyon is úgy tűnik, hogy szavai beleilleszkednek a sorba. Vagyis: nagyon úgy tűnik, hogy taktikai bocsánatkérésről van szó; Merkel gesztusa után nem lenne taktikus otthagyni a Néppártot. Márpedig, ha Deutschot kizárják, akkor nem tehetne mást a frakció többi tagja sem, kénytelen-kelletlen ki kellene ülni a néppárti képviselőknek fenntartott parlamenti székekből. És ennek nem örülne a kancellár asszony; számára még nem érkezett el az idő, hogy leszámoljon a Fidesszel. Hogy miért nem, ezt ő tudja; én nem akarom elhinni, hogy az ő eddigi nagyon is elvszerűnek tűnő politikáját a német nagytőke érdekei térítenék el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.